Křížky vyprávějí staré příběhy

22. září 2013

Lidé už od začátku křesťanství v našich končinách stavěli po krajině kříže a křížky různých velikostí. Z počátku tento symbol naznačoval, že v dané obci žijí křesťané. Kříže ale připomínaly také památku padlých vojáků a sebevrahů, kteří nemohli být pohřbeni na hřbitově. Křížky symbolicky děkovaly za uzdravení, prosily za dobrou úrodu na polích. V našem kraji jich stále stojí stovky, některé bez povšimnutí desítky let.

Tento kříž připomíná vraždu pocestného kvůli krajíci chleba, i takové příběhy pamětních křížků přibližuje nová stezka Smírčí kříže u Mladých Bříšť. Ta připomíná všechny zničené a zatoulané křížové památky z Vysočiny.

Pavel Koubek u naučné stezky Smírčí kříže u Mladých Bříšť

Ne každý křížek na Vysočině má své osobní strážce; ten heroltický ale ano. Hlídá jej stádo srnek. Navíc je docela dobře ukrytý. Křížek se ukrývá ve větvích košatého dubu.

Kříž na křižovatce bývalých důležitých cest u Heroltic

Hezkému zážitku je třeba někdy něco obětovat. Výhledy do krajiny jsou krásné, povznášející, ale musíme se předtím vyšplhat na kopec. Výšlap na vrch Spravedlnost u Nové Říše se dá zvládnout za dvacet minut. Projdete si přitom po nově opravené křížové cestě, kterou Novoříští vzdali hold věrozvěstům Cyrilu a Metoději.

Kříž na vrcholu křížové cesty u Nové Říše

Nejen do polí, na kopce nebo na lesní stezky se můžete vydat za pamětními kříži. O některé z nich doslova zakopnete přímo v centru města, jako například v Havlíčkově Brodě. V tomto městě jich je tradičně hodně, protože Brod ležel na důležité obchodní stezce, kolem které se potulovali lupiči a mnohdy také vrazi. Ti pak po usvědčení viny nechávali v krajině postavit smírčí kříže, aby byla jejich hříšná duše vykoupena.

Historik Aleš Knápek u kamenného kříže v Havlíčkově Brodě

Některé kříže na Vysočině, připomínají smutnou událost. Příkladem je i malebný křížek blízko Zachotína stojící těsně u silnice vedle rybníku Kladina. V něm se totiž kdysi utopil malý chlapec, a jeho rodiče tam na jeho památku postavili křížový památník.

Příběh křížku u rybníka Kladina
autoři: Petr Hladík , Tereza Stýblová
Spustit audio