Křišťálovým údolím. Příběh skla zrozeného na severu Čech

19. srpen 2022

Křišťálové údolí, bezmála stokilometrový pás na severovýchodě naší země, krajina podhůří Lužických a Jizerských hor, lesů a kopců, je po staletí místem, kde člověk tvoří sklo. Přetváří křemičitý písek v jeden z nejpozoruhodnější z materiálů, který si kdy osvojil. Sklo zde na malém prostoru severního cípu Libereckého kraje dává vzniknout jak ryze užitkovým artefaktům, tak designovým předmětům i volnému umění anebo všemu v jednom celku dokonalých děl českých sklářů.

Čte: Lukáš Hlavica
Připravili: David Hamr a Michal Bureš
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2022
Technická spolupráce: Vojtěch Brzek a Jan Brauner

Mezinárodní rok skla

Oslavte s námi letošní Mezinárodní rok skla a v krajině rozprostřené od Kamenického Šenova až po Železný Brod pojďte hledat různé podoby fascinujícího příběhu šikovnosti, podnikavosti a kreativity těch, kteří tvořili a tvoří světový věhlas českého skla.

Škola vychovává sklářské výtvarníky

Začínáme v Kamenickém Šenově, kde objevíme fenomén českého křišťálu. A budeme Vám také vyprávět inspirativní příběh nejstarší sklářské školy v Evropě. Ve druhém díle přejedeme na druhou stranu Křišťálového údolí do Železného Brodu a otevřeme příběh  zrození české hutní plastiky v polovině 50. let. Že je tato relativně nová tradice stále živá, zjistíme v pelechovském ateliéru Zdeňka Lhotského. Ve třetím výletu zavítáme na Jablonecko, mimo jiné do Smržovky, abychom předvedli i jiný rozměr sklářství v prostředí malé drykety, tedy mačkárny knoflíků navazující na někdejší bižuterní fenomén Jablonecka – skleněný knoflík. V jabloneckém Muzeu skla a bižuterie pak objevíme nedávno instalovanou expozici ze světově nejrozsáhlejší sbírky vánočních ozdob jabloneckého muzea. Čtvrtý výlet zamíří do Jizerských hor, do někdejších sklářských osad.

Zdeněk Lhotský

Naše putování uzavřeme v novoborském sídle úspěšné globálně působící sklářské firmy Lasvit, navazující na věhlas vynikajícího obchodníka a sklářského inovátora Bedřicha Egermanna a rozloučíme se poněkud kuriózním příběhem Brazilce Ricarda Hoyneffa, který za českým sklem přišel až z Ria, aby v podhůří Lužických hor a Křišťálového údolí nalezl nový domov. 

Spustit audio

Související