Kriminalisté z Vysočiny v mezinárodním týmu odhalili velmi sofistikovaný podvod se zbožím

18. leden 2019 07:30

12 obviněných osob má souvislost s nejrozsáhlejším případem podvodu, který kriminalisté na Vysočině řešili. Spolupracovali přitom s českými i zahraničními kolegy.

Kauza se začala vyvíjet v roce 2015, kdy policisté zachytili informaci o odběru dvou kamionů pneumatik, které skončily na neznámém místě. Později zjistili, že pachatelé jsou cizinci.

Tým SCANIA

„Kriminalisté zjistili, že pro samotné páchání trestné činnosti si najímá ve většině případů shodné spolupachatele, případně je doplňuje o nové osoby. Před týmem, který nesl pracovní název SCANIA, tak stála velice náročná práce, jejímž hlavním cílem bylo pokusit se rozkrýt tuto zjevně velice dobře organizovanou skupinu pachatelů a zajistit takové důkazní prostředky, které by mohly vést k jejich zadržení,“ řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

„V přípravném řízení bylo bez důvodných pochybností zjištěno a prokázáno, že všichni obvinění se svojí konkrétní činností podíleli na podvodné kamionové přepravě zboží. Přepravu prováděli jménem dvou společností a při páchání trestné činnosti měli přesně rozdělené role: organizátor – převodce – dispečeři – řidiči – zprostředkovatel vylákaného zboží  - legalizátor vylákaného zboží, z čehož vyplývá, že působili jako organizovaná skupina. Svým jednáním způsobili škodu velkého rozsahu a někteří při páchání trestné činnosti používali falešné osobní doklady,“ doplnil kriminalista David Musílek, vedoucí celého vyšetřovacího týmu.

Podvodné kamiony, Vysočina
Podvodné kamiony, Vysočina

Stopy případu

Podvod se neodehrával jen na území České a Slovenské republiky. Podvody měli provádět v Holandsku, Bulharsku, Litvě a mimo jiné i Lotyšsku.

Zadržení údajných pachatelů

K samotnému zadržení došlo v půlce prosince loňského roku. „Díky profesionálně připravené akci bylo zadrženo pět pachatelů přímo při páchání trestné činnosti v sídle firmy, kterou využili k objednávání zboží, a dva pachatelé na místech jejich výskytu. Vůbec poprvé se podařilo zadržet hlavního pachatele – jednalo se o občana Slovenské republiky, který tuto trestnou činnost páchal dlouhodobě, ale dosud se mu ji nikdy nepodařilo prokázat. Byli zadržení dispečeři, zprostředkovatel odběratelé, majitel společnosti a následně i řidiči, kteří přepravu zajišťovali,“ doplnil kriminalista David Musílek.

autor: mik
Spustit audio