Králem obory Sovinec ve Fryčovicích je jelenec běloocasý. Zahlédnout ho můžete z naučné stezky

14. únor 2019
Česko – země neznámá

Jelenec běloocasý, původem z Ameriky, našel před třiceti lety nový domov na Severní Moravě. V oboře Sovinec ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku. Ta vznikla na území tamních lesů, luk a pastvin z iniciativy místního Mysliveckého sdružení Fryčovice obora. Pojmenovaná je podle vrchu Sovince s nejvyšším bodem ve výšce 354 metrů nad mořem.

Obora Sovinec má rozlohu 90 hektarů a je po celé délce čtyř a půl kilometru oplocená. Myslivci v ní postupně vysázeli nové stromy, vybudovali několik posezení a také kapli svatého Huberta se zvoničkou u lovecké chaty. Výročí dvaceti let od založení obory pak oslavili položením pamětního kamene na vrcholu Sovince a otevřením nové naučné stezky. Na té návštěvníci najdou pět informačních tabulí, ze kterých se dovědí víc o zdejší oboře, zvěři a myslivosti.

Jelenec běloocasý představuje druh spárkaté zvěře původem ze Severní a Jižní Ameriky. Na několik míst Evropy byl importován v 19. století. Stálá větší populace je nicméně známá v současné době pouze ve Finsku. V České republice je jelenec běloocasý spíše výjimkou, v desítkách kusů žije například v oblasti Dobříšska, Brd a Podkrkonoší. Zhruba sto kusů jelenců obývá právě fryčovickou oboru Sovinec.

Péče o jelence běloocasého je podle mysliveckého hospodáře a starosty Fryčovic Lea Volného poměrně náročná. Zvěři do obory myslivci každoročně navozí metráky ovsa, ječmene a mrkve. Podle ročního období vyhledává jelenec běloocasý potravu také v samotné přírodě - okusuje pupeny a větve stromů a keřů, kořeny i lesní plody.

Samice tvoří rodinné tlupy s mláďaty, dospělí samci jsou teritoriální a žijí sami nebo ve dvojicích. Říje jelenců probíhá v měsíci listopadu, někdy se protáhne až do prosince, kdy samci mezi sebou bojují o přízeň samic. V lese jsou slyšet i na dálku díky výrazným hrdelním vrzavým zvukům, které vydávají. Samice rodí koncem května jedno nebo dvě mláďata, která se v rodném stádě drží dva roky.

Obec Fryčovice se nachází v západní části okresu Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Leží na obou březích řeky Ondřejnice v oblasti zvané Lašsko.  Mezi oblíbené pěší turistické destinace místních obyvatel patří kromě naučné stezky Sovinec také nedaleké Palkovické hůrky s přírodní rezervací anebo sousední obec Hukvaldy s hradem a hukvaldskou oborou.

autor: čan
Spustit audio