Král mezi mužskými tanci: verbuňk

25. červen 2022

Co je to verbuňk a jak vypadá verbíř? Zkuste si představit urostlého šohaje v kroji a nablýskaných čižmách, který dokáže zazpívat a poté na speciální druh písně předvést tanec, složený ze série výskoků, piruet, otoček, úkroků a skoků.

Tyto výskoky zdánlivě nemají pravidla, ale každý tanečník volí série podle toho, do jakého regionu a obce patří. To vše je verbuňk – tanec mužný, erotický a také furiantský, však byl ne nadarmo určen na předvádění, ať už před děvčaty, nebo při odvodu na vojnu.

Jako jediný tanec svého druhu je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ve Strážnici na Mezinárodním folklorním festivalu probíhá každoročně soutěž o nejlepšího tanečníka verbuňku. Poslechněte si v pořadu Folklorní notování.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.