Krajská rada je opět v nejistotě. ODS chce vysvětlení od náměstka Pavlíka k milicím

4. leden 2018
Zprávy z

Rada Kraje Vysočina složená ze čtyř politických subjektů je opět v nejistotě. Vše vyvolaly články novináře Miroslava Mareše, kterými chtěl dokázat údajné členství hejtmanova náměstka Josefa Pavlíka (ANO) v předlistopadových milicích. Občanští demokraté chtějí vysvětlení, jinak hrozí vypovězením koaliční smlouvy.

Krajskou radu tvoří zástupci ČSSD, ANO, Starostů a nezávislých a právě ODS. První články z pera Miroslava Mareše se objevily v minulém roce. Náměstek hejtmana Josef Pavlík záhy podal žalobu k soudu. Soud ale v nepravomocném rozhodnutí neoznačil nezávislého novináře za lháře, jak požadoval politik.

Občanští demokraté začali o konci koalice mluvit ještě před prvním soudním stáním. Požadovali vysvětlení ze strany Josefa Pavlíka, který členství v předlistopadových ozbrojených složkách soustavně popíral.

„Pokud by nedošlo k dohodě s ostatními koaličními partnery, tak to z naší strany znamená konec koaliční smlouvy,“ řekl aktuálně Miloš Vystrčil z ODS, kterou v radě reprezentuje Jana Fischerová.

Hnutí ANO na Vysočině se podle slov předsedkyně krajského klubu Lucie Vichrové celou věcí zabývá. „My máme zítra setkání krajského klubu, tak budeme řešit. Pak se určitě ozvu,“ slíbila politička.

autoři: mik , daz
Spustit audio