Kouříte jednu denně? Přestaňte a za rok ušetříte 25 000 korun

11. leden 2016
Dobré odpoledne

Jen tři kuřáci ze sta dokážou sami doma přestat kouřit. Pokud se přihlásí do ambulance, úspěšnost už se dostává k 40 procentům. Plicní lékař třebíčské nemocnice Zdeněk Beránek říká: „Na vině je závislost na nikotinu – fyzická i psychická. Nikotin je návykovější než herion, na to nesmíme zapomínat. Ale když vydržíte 3 měsíce s abstinenčními příznaky a třeba i tím, že přibíráte na váze, pak už to bude dobré.“

Čtvrt rok je opravdu prubířským kamenem. Po třech měsících má kuřák napůl vyhráno. Zvládnout fyzickou závislost nám pomáhají různé výrobky obsahující nikotin – pastilky a žvýkačky, dechové spreje, náplasti nebo léky. Náplasti mají tu výhodu, že nepůsobí nárazově a nikotin kuřákovi do těla dodávají plynule.

Čtěte také

Na některé pomůcky přispívají zdravotní pojišťovny, je dobré se na to zeptat svého lékaře. „Nesmíme zapomínat, že kouření je drahý koníček. Pokud vykouříte jednu krabičku denně, to máte skoro 25 000 korun za rok. I když být po našem, nařídili bychom cenu jedné krabičky kolem 200 korun,“ říká plicní lékař, který se setkává s případy rakoviny plic získanými dlouholetým kouřením.

Za tloustnutí může nikotin

Nepříjemným jevem, který doprovází naši snahu přestat kouřit, je tloustnutí. Nikotin způsobuje, že nemáte pocit hladu a střeva pracují rychleji. Když kouřit přestanete, jedním z abstinenčních příznaků je neustálý pocit hladu. Při nedostatku nikotinu tělo navíc reaguje tak, že žaludek pracuje rychleji a střeva zpomalí – takže máme hlad a zácpu.

Místo cigarety jablko nebo sklenice vody

Kromě fyzické musí odvykající kuřák zvládnout ještě psychickou závislost. Chce si zapálit v okamžicích, kdy po cigaretě sahával – u kafe, po jídle, v hospodě nebo na zastávce. Podle třebíčského lékaře Zdeňka Beránka je dobré si pro tyhle rituály najít nějakou náhradní činnost: „Osvědčilo se nám napustit si sklenici studené vody a popíjet ji. Nebo si oloupat pomeranč, sníst jablko. Prostě si najít nějakou náhradní činnost, která odvrátí myšlenky na kouření.“

Chat se Zdeňkem Beránkem

autor: Petra Emmerová
Spustit audio