Koubkovo pojízdné muzeum vás přenese o pár století zpět

9. září 2013

Hostem pondělního Tandemu byl Jiří Koubek z Mladých Bříšť, který má rád stará lidová řemesla, a se svým pojízdným muzeem projíždí celou republikou. Za to, že nám připomíná, jak žili naši pradědové, a uchovává vzácné zemědělské nástroje pro další generace, byl letos oceněn v anketě Skutek roku.

„Jsme starý zemědělský rod, v naší vesnici dost známý, i proto je to asi ve mně, ta láska ke starým časům. Půda statku byla vždycky úžasným místem, kde jsem nacházel staré zapomenuté nástroje, a o kterých mi pak dědeček vyprávěl. To jsem měl moc rád,“ vypráví Jiří Koubek.

Staré řemeslné nástroje pak začal sbírat a shromažďovat. Velkou část sbírky má z vlastních zdrojů, některé předměty mu donesli např. návštěvníci jeho pojízdného muzea:
„Loni přišla starší paní, že něco našla na zahrádce, a že to donese. Byla to skoba na upevňování oken, říká se tomu ponkajzna. Potěšilo mě, že to přinesla, pro někoho to možná nemá cenu, ale pro mne ano.“

Čeho si ve své sbírce nejvíce cení?
„Nesouvisí to s nářadím, ale mám sbírku holí po svých obou dědech, jedna je nádherně zdobená zvířátky, rád vám je při setkání v muzeu ukáži,“ vzkazuje sběratel Koubek.

Staré předměty uchovává ve stodole. Uvažuje o stálé expozici, zatím je ale ukazuje v pojízdném muzeu.
„Vždycky naložím přívěs za auto, a jedu. O předměty se starám sám, opravím je, vyměním součástku, když je potřeba. Musí být hlavně v suchu,“ vysvětluje Jiří Koubek.

Bříšťský sběratel uchovává vzácné památky z dob našich předků, a rád vám je ukáže a představí při návštěvě pojízdného muzea.

Spustit audio