Kostelík sv. Kateřiny v Brodě se dočká střechy. Spolku, který ho opravuje, chybí 200 tisíc korun

14. květen 2022 06:00

Místo věže mohou lidé na kostele svaté Kateřiny v Havlíčkově Brodě vidět něco, co vzdáleně připomíná šedivý komín. Shání se peníze na opravu. 

Na kostele sv. Kateřiny v Havlíčkově Brodě začaly po zimě znovu stavební práce. Místní spolek Epigram se totiž snaží památku svépomocí zachránit. I kvůli ekonomické krizi ale chybí na rychlejší postup prací peníze.  

Nová střecha

„Je to mokrý, tady je to vidět, a to je celou dobu a když zaprší, tak chodíme vymetat vodu,“ ukazuje mokré skvrny na zdi kostela předsedkyně spolku Epigram Michaela Krpálková. 

Aby zmizely, potřebuje památka nutně novou střechu. Na její dokončení ale spolku aktuálně chybí ještě asi 200 tisíc korun. Sehnat je chce ve sbírce. „My máme buď nárazové nebo dlouhodobé přispěvatele, kteří dávají pořád peníze a je pravda, že s tím covidem to bylo utlumené, protože i ta naše činnost se utlumila. Nemohli jsme nic moc organizovat.“

Koncerty a benefice

Podle Michaely Krpálkové přispívají lidé zejména na různých akcích jako jsou koncerty nebo benefice. Členové spolku ale věří, že se letos podaří získat dostatek financí, aby se práce nemusely rozdělovat do více etap. 

V současné době jsou totiž dokončené římsy, snížená štítová zeď a ze střechy tak trochu trčí zakrytá konstrukce pro novou věž. „Slyšeli jsme od kolegyně vtipnou historku od jednoho kolemjdoucího, že se rozčiloval, že z Kateřiny zmizela věž a místo toho tam postavili komín. My jsme nepostavili Kateřině komín, je to pořád jen ta základní konstrukce.“

Momentálně dělníci na kostele mění okna a spolek Epigram předal restaurátorům věžní zvon. Naopak opravy se nedočkají varhany v interiéru. Jsou  nepůvodní a kvůli vandalům v dost špatném stavu. Jiné části kostela se ale s oprav dočkají. 

Dobrovolníci už spolku kromě finanční podpory pomáhali v minulosti například i s otloukáním omítky. A v plánu je i jejich zapojení do terénních úprav kolem památky. 

Spustit audio

Související