Kostel v Budišově na Vysočině zdobí více než čtyři metry vysoká zlacená korouhev

28. duben 2020

Na věži kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Gotharda v Budišově na Vysočině se podle větru otáčí unikátní korouhev. Je vysoká čtyři a čtvrt metru, na šířku má dva a půl metru a váží 400 kilogramů. Místní ji dlouho znali jen jako něco velkého a prorezlého. Před několika lety ale prošla opravou, a dnes září zlatem a vidět je z širokého dalekého okolí.

Budišovská korouhev je výjimečná už svou podobou. Jde o velkou plochou plastiku s reliéfy po obou stranách. „Máme na korouhvi zobrazené patrony našeho kostela,“ říká farář Jiří Polach. Podobnou korouhev v České republice ani v jejím nejbližším okolí nenajdete. Soupeřit s ní snad může jen ta na věži La Giralda katedrály Santa Maria ve španělské Seville. Tam se ale neotáčí celá korouhev, ale jen větrná směrovka.

Korouhev v Budišově byla původně železná a prošla několika opravami. Od osmdesátých let minulého století je měděná. Z věže kostela musela být sundána po vichřici v roce 2007, kdy se ohnula ústřední část a korouhev se přestala otáčet. Pomocí těžké techniky byla snesena na zem.

Ale od roku 2011 je zase zpátky nahoře - opravená a pozlacená. Zajímavý je brzdný systém, který je součástí ukotvení korouhve ve věži. Má zabraňovat nekontrolovatelnému točení při silnějším větru a využívá bubnovou brzdu ze Škody 105.  

Podle obyvatel městyse Budišova je korouhev vidět už z dálky. „Když jedete od Třebíče, tak na kopci nad Hostákovem je ta věž vidět nejkrásnějším pohledem,“ říká starosta Budišova Petr Piňos.

Spustit audio