Kostel svatého Jakuba Většího v Jihlavě otevřel veřejnosti krovy. Projdete je po speciální lávce

8. srpen 2020

Jihlava, krajské město Vysočiny, otevřela novou atrakci pro turisty. Na vlastní oči si mohou prohlédnout působivé krovy kostela svatého Jakuba v samotném centru města. Krovy, ale i nádherná, ornamenty zdobená a glazovanými taškami krytá střecha, prošly v posledních letech náročnou rekonstrukcí.

Kostel svatého Jakuba Většího byl vysvěcený v roce 1257. S jistotou tak víme, že v jeho lavicích usedali horníci, kteří ve středověké Jihlavě dolovali stříbro. V kostele najdeme vzácné památky, mezi nimi například sochu svaté Kateřiny z doby kolem roku 1400, ale také jednu z nejstarších soch Piety ve střední Evropě. V nižší věži kostela visí zvon Zuzana, na který podle pověsti přispěla i chudá lazebnice stejného jména.

V posledních několika letech prošla střecha kostela i s krovy náročnou rekonstrukcí, při které řemeslníci zachovali velkou část původního materiálu krovů. „Původní pět set let staré dřevo je tmavé, je to smrk. Nového světlého smrku sem bylo dodáno sto dvacet plnometrů,“ říká průvodce kostelem Jan Štefl.

Návštěvník tak na vlastní oči vidí trámy, ve kterých byla novým dřevem nahrazena jen část. Pro prohlídky je po obvodu podkroví kostela vybudovaná dřevěná lávka a důmyslně směrované je i osvětlení. Nepřehlédnutelné tak jsou nápisy, které na různých místech zanechali řemeslníci od šestnáctého století do současnosti.

Kostel sv. Jakuba Většího v Jihlavě

Zajímavá je i samotná střecha, která je krytá glazovanými taškami bobrovkami. Původní ze začátku dvacátého století vyrobila dílna v Poštorné a jejich část je teď k vidění na výstavce ve věži. Nové dodala česká firma, která vyrábí krytinu, a vyrobila je ve svém závodě ve Slovinsku. Stejně jako u původní střechy bylo použito osmdesát dva tisíc tašek. „Vyrobili je za tři pracovní směny,“ dodává průvodce Jan Štefl. Novodobí pokrývači také přesně respektovali původní ornament, který vznikl použitím tašek různých barev.

Ve věži jsou vystavené i předměty, které řemeslníci našli při opravě kostela. Je mezi nimi různé nářadí, listiny, ale i hračky. Kuriozitou je přes sto let stará taška bobrovka, na které je už z výrobny v Poštorné plasticky vyvedený neslušný znak. Je vidět, že i tehdy měli řemeslníci smysl pro humor.

Spustit audio