Kostel sv. Kateřiny v Havlíčkově Brodě bude mít opravený oltář, novou střechu a kolem sebe zahradu

18. červenec 2020 06:10

Spolek Epigram se už několik let snaží pomoci památnému kostelíku sv. Kateřiny v centru Havlíčkova Brodu.

Dobrovolníci už odhalili havarijní stav střechy a krovů, podmáčené zdi nebo špatný stav tamního oltáře. Opravit památku se snaží jak svépomocí, tak i vybíráním peněz na profesionální rekonstrukci.

„My jsme sem přišli s kamarády asi v roce 2016 a ten kostel byl v žalostném stavu. Bylo tady víceméně skladiště, nahoře na půdě byly hromady holubinců a tady dole se prakticky nedalo být, tak první co jsme udělali, že jsme ty prostory vyklidili,“ říká Vít Vodrážka ze spolku Epigram.

Jak přibývalo práce, hledal další kolegy. „Potom už jsem si říkal, že se na to můžu vykašlat, protože to postupně začalo zůstávat jenom na mně a shodou okolností jsem potkal Míšu Krpálkovou a nějak to přerostlo v to, že jsme založili spolek Epigram.“

„Otevřeli jsme veřejnou sbírku na záchranu kostela sv. Kateřiny a kolem toho se snažíme dělat spoustu kulturních akcí, ať jsou to výstavy nebo koncerty, kdy se snažíme ukazovat, jaké pokroky v Kateřině děláme. Sbíráme prostředky, připravili jsme dřevo, máme trámy na střechu, které jsme dostali částečně a částečně jsme je koupili. Lidé si můžou koupit svůj metr trámu,“ popisuje dnes už předsedkyně spolku Michaela Krpálková.

Restaurátoři

Kromě peněz dobrovolníci ocení i fyzickou pomoc zájemců z okolí. Ne všechno lze ale v kostele opravit svépomocí. Na restaurátorské a odborné práce musí najímat profesionály.

„Lidi se nám nabízejí sami, třeba ty trámy, základní trámy, nám sem přišel osekat jeden zdejší lékař, který relaxuje tím, že pracuje v lese a pracuje s dřevem, ale my jsme udělali i takový malý experiment, že jsme sdíleli výzvu na facebooku, s tím, že jsme počítali, že přijdeme sami sem s kladivem bušit a přišlo asi deset lidí, což je na Brod super.“

V současné době už je díky příspěvkům od dárců, farnosti a města v opravě například oltář a chystá se i stavba nové střechy památky. Do budoucna by Epigram chtěl zřídit i menší zahradu u kostela.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související