Konec dělení společnosti. Neočkovaní mohou do restaurace, ke kadeřnici nebo do kina

11. únor 2022

Neočkovaní lidé mohou znovu začít žít plnohodnotným společenským životem. Různá potvrzení už nebudou potřeba a to platí i pro očkované. 

Zajít ke kadeřnici, do kina nebo na pivo do hospody, takové možnosti byly několik měsíců zapovězené všem, kdo neprodělali v posledním půlroce koronavirus, nebo nejsou naočkovaní. Od včerejška ale povinnost prokázat se certifikátem skončila. A řada lidí toho využila.

Světlá nad Sázavou

„Jsem se nechala píchnout, já mám klid od začátku. Já jsem se nenechala píchnout, ale nějak mě to neovlivnilo.“ Andrea a Anna se usazují v městské restauraci ve Světlé nad Sázavou. Jedna z nich si mohla na oběd zajít i na začátku týdne, další čekala na rozvolnění opatření.

Podle provozovatele podniku Jana Sochora teď zákazníků přibývá. První  dorazili dokonce už ve středu. „Stouplo to o padesát procent a to to ještě oficiálně nebylo, bylo to až od půlnoci. Celkově se lidi nechtějí prokazovat, jsou lidi, co to nechtějí ukazovat a prostě radši nikam nepůjdu, vidím to i u přátel, že si udělali hospody v garážích, koupili si pípu.“

Ukončení kontrol očkovacích certifikátů je tak podle Jana Sochora příjemnou změnou pro personál i pro zákazníky. A provozovatelům přináší bonus v podobě většího počtu rezervací.  

Kadeřnictví

Velkou změnu naopak nepociťuje majitelka kadeřnictví v Havlíčkově Brodě Marie Valentová. „Jedna nebo dvě zákaznice, které byly neočkované, tak volaly, že už můžou, ale jinak se nezměnilo vůbec nic.“

Ani jeden z podniků navíc v posledních týdnech nezaznamenal problémy s kontrolou certifikátů o vakcinaci. Podle Marie Valentové s tím lidé většinou počítali. „U certifikátů při kontrole jsem nezaznamenala jediný problém, samozřejmě někteří se divili, ale že by se tu se mnou někdo dohadoval, to si nevybavuju.“

Ve čtvrtek skončilo i omezení počtu lidí u jednoho stolu, předtím jich mohlo být maximálně šest. Bez certifikátu pak mohou lidé i do kin, divadel nebo na sportoviště. V platnosti naopak zůstává nutnost nošení respirátorů v salonech. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související