Koncem listopadu 1944 padl u Dukly Jiří Chlubna. Ve stejnou chvíli se narodil jeho prasynovec

22. listopad 2022

Ve vstupní chodbě jihlavského gymnázia visí pamětní deska se jmény padlých učitelů a studentů v období druhé světové války. Je mezi nimi i Jiří Chlubna. Jeho příběh vypráví hrdinův prasynovec Pavel Chlubna z Jaroměřic nad Rokytnou.

„Byl to strýc mého otce a padl 27. listopadu 1944 v jedenáct hodin dopoledne na Dukle. Má tam i pomník a hrob,“ říká Pavel Chlubna a zároveň ukazuje svůj občanský průkaz. Je na něm datum narození 27. listopadu 1944, a prý se shoduje i hodina. „To tvrdila moje paní matka, že vždycky musí někdo udělat místo tomu dalšímu, co nastupuje,“ dodává.

O životě svého prastrýce zjistil Pavel Chlubna spoustu informací. Obeslal i ministerstvo obrany. „Oni mi poslali balík materiálů z Francie, z Alžírska, Anglie,“ vyjmenovává.

Jiří Chlubna prošel přes Polsko, Francii, cizineckou legii až do Anglie. A když Ludvík Svoboda zřizoval naše vojsko v Sovětském svazu, vyžádal si důstojníky z Anglie. Mezi nimi byl i Jiří Chlubna, který pracoval jako ženijní důstojník.

Osudnou byla Jiřímu Chlubnovi ukázka deaktivace miny. „Němci v té době vymysleli trik, že mina měla zespodu druhé odpalovací zařízení,“ říká Pavel Chlubna s tím, že o této novince jeho prastrýc, ani ostatní nevěděli. Mina vybuchla a na místě zahynul nejen štábní kapitán Jiří Chlubna, ale celá jedenáctičlenná skupina ženistů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.