Komunitní centrum ROKO v Rokycanech dokáže zabavit nejen děti, ale i dospělé

24. únor 2020

Třetím rokem funguje v Rokycanech Komunitní centrum ROKO. Dvakrát týdně tu v prostorách bývalé restaurace Sokolovny provozuje Mateřský klub pro rodiče s dětmi do tří let a také nízkonákladové kino pro veřejnost.

Mateřské centrum týdně navštěvuje několik desítek maminek s malými dětmi. Pro ně tu mají připravenou volnou zábavu, i ucelené vzdělávací programy. Současně dvakrát měsíčně pak v téže budově proměňují pracovníci centra i jeho dobrovolníci jeden z malých sálů v kinosál.

„Objekt Sokolovny je dnes prázdný a hlavní obrovský sál je z technických důvodů nepřístupný. Ostatní prostory město nabízí neziskovým organizacím nebo komukoliv za nějakou normální cenu k pronájmu. My si prostor bývalé restaurace pronajímáme hodinově jak na mateřské centrum, tak i na kino. Vždy všechno připravíme a po akci zase musíme vše sklidit, protože je možné, že zítra tu bude zase někdo jiný. Jediné, co nám tam visí neustále, je čtyřmetrové obrovské promítací plátno,“ řekl Richard Kraus, který stojí za celým projektem ROKO Rokycany.

Richard Kraus

Richard Kraus je misionářem z církve Jednoty bratrské. Do Rokycan se dostal už před lety, když ve městě hledali oblast, která tu lidem chybí.  „Jednota bratrská se snaží v každém městě, kde má sbor, nějakým způsobem vstoupit do společenského života a přinést to, co na tom místě zrovna chybí. Do Rokycan jsem byl poslán jako misionář a vedle duchovní činnosti, je tu i ta společenská, kulturní a sociální. Když jsem sem přišel, tak jsem zjistil, že tu jednak chybí kino, které tu kdysi bývalo, vymírají tu mateřská centra určená pro maminky s dětmi,“ vysvětlil Richard Kraus.

Hodnoty nejen duchovní ale i společenské a kulturní

Ačkoliv centrum ROKO vzniklo z popudu církve Jednoty bratrské, cílem není nikoho k víře lanařit, ale přinést do společnosti nějaké hodnoty a zaplnit chybějící místa. „Program, který nabízíme v kině i v Mateřském centru je čistě sekulární. Ano, máme nějaký ideový kodex, držíme se biblických křesťanských hodnot, nicméně ten program je skutečně sekulární (není vázaný na žádnou náboženskou ideologii). Máme i striktně odděleno, co je duchovní program, to jsou nedělní bohoslužby. Mateřské centrum a kino jsou určeny široké veřejnosti. Do promítání vybíráme normální filmy, které víme, že zaujmou diváky v Rokycanech,“ popsal Richard Kraus.

Mateřské centrum Komunitního centra ROKO navštěvuje týdně několik desítek maminek s malými dětmi.  Pro ně tu mají připravenou volnou zábavu, i ucelené vzdělávací programy

Financování Mateřského centra i kina pochází z několika zdrojů. Část peněz je podle Richarda Krause od malých dárců, část dává církev a projekty finančně podporují i granty a dotace, například od města Rokycan či různých nadací. Chybějící peníze si musí centrum vydělat samo. „Snažíme se vydělávat. To kino není výdělečné. Vždy jsem rád, když skončíme na pozitivní nule. Když nevyprodáme představení, tak nemáme na zaplacení licence, nákladů a propagace. Ztrátu z prodeje lístků nám tak pomáhá vykrýt bufet,“ dodal Richard Kraus.

Mateřské centrum funguje v budově Sokolovny každou středu a čtvrtek dopoledne. Kino promítá dvakrát měsíčně, nejbližší je 13. března. Program najdou zájemci na webových stránkách.

autoři: Pavel Halla , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.