Kompozici i zpracování snímků se nadšení fotografové z Domova Jeřabina v Pelhřimově učí na kroužku s profesionálem

Klienti Domova Jeřabina v Pelhřimově měli o fotografování takový zájem, že pro ně v domově založili fotografický kroužek. Kam zaměřit objektiv, kam si stoupnout, jak foťák natočit a jak se zbavit všeho, co na fotografii nechceme, s tím klientům pomáhá fotograf Milan Šustr. Fotograf s Domovem Jeřabina spolupracuje už delší dobu, fotí na akcích a každý rok vytvoří kalendář. Teď se snaží předat své znalosti o fotografování dál.

Klienti Domova Jeřabina rádi fotografují. O kroužek, kde by svoje dovednosti zlepšovali, si sami řekli

Skupinka osmi klientů fotokroužku se společně s fotografem a sociální pracovnicí Anetou Dohnalovou, která je doprovází, vydala na pelhřimovské náměstí. „Tady bych to trošku oříznul, z této strany. Zkus to vzít ještě z větší dálky, aby tam byly obě ty věže,“ doporučuje jednomu nadšenému fotografovi za druhým.

Mají vlastní fotoaparáty

Míra, Julek, Pepík, Miluška, Miládka, všichni mají vlastní fotoaparáty. „Oni mají dlouhodobě svoje foťáky. Náš klient Míra fotí všechno a všude, tak ten přišel s tím, že by chtěl fotokroužek. A támhle Pepík, to je taky fotograf,“ říká s úsměvem sociální pracovnice Aneta Dohnalová.

Zkušený fotograf Milan Šustr klientům Domova Jeřabina na kroužku radí například s tím, jak pracovat s kompozicí

První dvě lekce kroužku se konaly uvnitř stacionáře, na programu bylo vysvětlení kompozice. „Aby tam měli to, co tam chtějí mít a neměli to, co tam mít nechtějí. Jde především o kompozici, a aby ji dostali do té fotky. Další fáze je zpracování v počítači, k tomu jsme se zatím nedostali, ale příště už s sebou vezmu počítač a ukážeme si, co a jak dál.“ Milan Šustr vidí, jaké pokroky členové fotokroužku dělají a zamýšlí jim na konci roku uspořádat výstavu.

Spustit audio

Související