Kominík, nedostatkové řemeslo. Mezi mladými není o černý oděv s bílou čepicí zájem

10. říjen 2021 06:00

Někdy až 100 kilometrů musí na Vysočině za svými zákazníky dojíždět kominíci. Jak sami upozorňují, je jich totiž nedostatek a na služby se tvoří pořadníky.

Zkoušeli jste si někdy v posledních letech objednat kominíka? Přestože by měl alespoň jednou ročně navštívit každou domácnost, která si topí sama, může to být problém.

Mezi mladými prý není o toto řemeslo zájem a z mistrů kominických se pomyslně stává nedostatkové zboží.

Komín, to je problém…

„Komín, to je problém. Měli jsme objednaného kominíka, většinou ho míváme každý rok, ale také se nám stalo, že kominík slíbil a nepřijel. Nezbývá mi nic jiného než si ten komín vyčistit sám. Je ale lepší, když přijde a máme na to papír,“ říká pan Miroslav, zatímco ve sklepě vymetá kouřovod ke svému hnědouhelnému kotli.

Revizi komína si nechal udělat na jaře a na podzim se kominické štětky chopil sám.

V Nových Syrovicích u Moravských Budějovic má sídlo kominík Ivan Hes. Dojíždí i desítky kilometrů, setkali jsme se s ním v Dolním Bolíkově na Dačicku. „Zájem je pořád a ten rádius mám od Vranova tady po Dačice, Slavonice, Telč a tady ty končiny.“

Podzimní sezóna

Kominík má více práce na podzim, kdy se lidé chystají na zimní vytápění. „Je znát nárůst poptávky po veškerých službách, je toho hodně,“ konstatuje kominický mistr.

„Co vím ze společenstva, tak na jihomoravský kraj je údajně 176 kominíků včetně Brna, což je hodně málo. A Vysočina a tady ty kraje kolem, je to podobné, je nás málo.“

Kominické řemeslo

Kominík Ivan Hes dále říká, že o kominické řemeslo není zájem a předloni se dokonce neotevřel ročník učiliště, kam se nepřihlásil vůbec nikdo. Ani on sám není původem kominík, rekvalifikoval se teprve před třemi lety.

Přesto by si měl každý, kdo doma topí v kotli, pozvat odborníka alespoň jednou ročně. „Určitě tne komín vyčistit, zkontrolovat v jakém je stavu, pokud se jedná o starší domy, opravdu tomu věnovat tu péči.“

Potvrzení o návštěvě kominíka musí mít každý, kdo si doma topí sám. Pokud máte kotel do 50 kW, pak musíte kominíka povolat jednou za rok, u plynových kotlů stačí jednou za dva roky.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související