Komentované prohlídky, amnestie, burza vyřazených knih. Týden knihoven v té krajské

6. říjen 2021 06:00

Už jste navštívili zbrusu novou Krajskou knihovnu Vysočiny v Havlíčkově Brodě? Pokud ne, teď máte možnost.

U příležitosti týdne knihoven totiž novostavba krajské knihovny otevřená na jaře letošního roku nabízí i služby, které jsou v běžném provozu nedostupné. Mimo jiné i komentované prohlídky moderního zařízení.

Komentované prohlídky

Komentované prohlídky nové budovy krajské knihovny jsou jednou z aktivit, kterou si vedení instituce připravilo pro návštěvníky v rámci týdne knihoven. Zájem o ně je obrovský i proto, že lidé nahlédnou do míst, kam se běžně nedostanou, třeba do skladu knih.

Přihlásila se na ně tak třeba i paní Jana Navrátilová. „Zajímá mě na tom všechno, protože je to překrásná knihovna a přihlásila jsem se na to tak, že jsem se byla zapsat na Univerzitu volného času a při té příležitosti byla nabídka této prohlídky, tak jsem toho hned využila.“

Burza vyřazených knih

Zhruba po hodinové prohlídce s průvodcem má ale Jana Navrátilová v plánu se v knihovně ještě zdržet. Další poměrně výjimečnou nabídkou je totiž ve vstupní hale i burza vyřazených knih, odkud si může odnést každý z vybraných výtisků za pětikorunu.

Pro účely burzy vyřadili knihovníci stovky různých titulů. Jde buď o výtisky, které má knihovna ve více exemplářích, nebo o poškozené kusy. Právě tato akce se řídí tématem letošního týdne knihoven, kterým je udržitelnost, popisuje mluvčí krajské knihovny Jana Fialová: „Pro nás je to ta burza knih, kdy by knížky normálně musely být vyhozeny. Takhle poslouží ještě dál, že si je čtenáři mohou vybrat a odnést domů.“

Amnestie pro zapomnětlivé

Další nabídkou, která se mezi čtenáři těší velké oblibě, je i amnestie pro zapomnětlivé čtenáře. Ti mohou lidé donést knížky, které mají doma půjčené už dlouho a knihovníci jim odpustí upomínkové pokuty.

„Využívají toho, ale my jsme taky rádi, protože nám opravdu nejde o ty upomínky, ale spíš o to, aby se čtenáři opravdu nebáli a vrátili knížky nebo dokumenty.“

Amnestii mohou čtenáři využít celou středu. Komentované prohlídky budovy jsou pro ně připravené na čtvrtek v dopoledním i odpoledním termínu, který si asi musí předem zarezervovat. Do stejného dne mohou v knihovně i levně pořídit knížky na burze.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio