Komedie Obraz. Horácké divadlo uvádí první premiéru sezóny

7. září 2019 06:10

Horácké divadlo Jihlava se připravuje na první premiéru nové divadelní sezony. V sobotu uvede komedii Obraz francouzské dramatičky Yasminy Rezy.

Pro návštěvníky chystá také výstavy, den otevřených dveří nebo pohádku O pejskovi a kočičce, jejíž uvedení muselo podle mluvčí Mirky Kvíčalové v červnu kvůli nemoci v souboru odložit.

Obraz

Inscenování hry Obraz se chopil hostující režisér Mikoláš Tyc. „Podle mě je to skvělá komedie. Když říkám podle mě, myslím tím objektivně,“ řekl režisér, absolvent pražské DAMU. V letech 2013 - 2015 byl uměleckým šéfem brněnského divadla Buranteatr, kde inscenoval 39 stupňů, Fausta a Markétku nebo inscenaci Létající dítě, která získala Cenu Marka Ravenhilla 2014.

Hlavní role svěřil Tyc Zdeňku Stejskalovi, Stanislavu Gerstnerovi a Františku Mitášovi. Scéna je dílem Karla Čapka, který s Tycem pravidelně spolupracuje. Kostýmy navrhla Petra Krčmářová. Hudbu k představení zkomponovala Kristýna Hulcová, která je také vystudovanou herečkou. Premiéra Obrazu bude na velké scéně jediného profesionálního divadla na Vysočině 7. září.

Po skončení se mohou diváci zúčastnit zahájení výstavy fotografií zachycujících loňskou takzvanou Československou sezonu Horáckého divadla. Autorem snímků je Igor Stančík, jehož doménou je sport a dokumentování operací. Výstava bude instalovaná v galerii V suterénu.

Den otevřených dveří

Na 7. září Horácké divadlo připravilo den otevřených dveří. „Zveme diváky na samostatnou procházku budovami divadla po vyznačených trasách a mnohá setkání s divadelníky všech profesí,“ řekla Kvíčalová. Divadlo bude otevřené od 9:00. Poslední návštěvníci se budou moci na prohlídkovou trasu vydat ve 12:30.

zdroj: ČTK
Spustit audio