Kolem Jihlavy se dá běžkovat, doporučují se ale starší lyže. Přírodního sněhu je málo

27. prosinec 2021 06:00

Uměle zasněžený běžkařský okruh v Jihlavě se zatím nepodařilo zprovoznit, a to i přesto, že na trati leží metr sněhu.

Porucha rolby oddálila avizované spuštění uměle zasněženého běžkařského okruhu Český mlýn v Jihlavě. Běžkaři ale na Štěpána vyrazili před ohlašovanou oblevou i na jiné tratě v okolí krajského města.

I přesto, že sněhová pokrývka zatím není úplně ideální, lidem ze spolku Lyžařské Jihlavsko se podařilo upravit několik kilometrů.

„Pojedeme dolů k Okrouhlíku, pak na Vysokou. Psali staré lyže, ty mám, všechno dodržujeme.“ Pan Jan si na parkovišti u běžeckého okruhu poblíž Vysoké u Jihlavy právě nasadil běžky.

Pětikilometrový okruh

„Na Vysoké napadlo zhruba sedm centimetrů sněhu, včera večer jsme uválcovali základní pětikilometrový okruh. Je připravený na bruslení, dá se jet i klasika,“ řekl Jakub Novotný ze spolku Lyžařské Jihlavsko.

„Prokukuje tráva, zatím to není ono. Ještě jsme zkusili projet stopovačem stopu směrem k Okrouhlíku. Stopa je vyjetá, ale je to hodně na starší lyže.“

Český mlýn

Běžkaři z Jihlavy o vánočním víkendu avizovali, že zasněží prostor u Českého mlýna. „Podařilo se nám zprovoznit ten čtyřistametrový okruh a v noci jsme zasněžovali. Vzniklo mnohem víc umělého sněhu, než jsme čekali a celá ta trať, která byla připravená, je pod vrstvou toho sněhu,“ dodal Jakub Novotný.

Potíž je, že na trati u Českého mlýna se porouchala rolba a trať s technickým sněhem tak nemá kdo upravit. Otevření se posouvá.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související