Kolečko, čtvereček, kosočtverec. V EU začalo platit nové značení paliv

12. říjen 2018

Na všech čerpacích stanicích v Evropské unii, tedy i v Česku, platí od pátku nové značení pohonných hmot. Každému druhu paliva je přidělen jednoduchý symbol. Kolečko, čtverec, nebo kosočtverec. Nové značky mají motoristům pomoci rozeznat jednotlivé druhy paliv, jejich názvy budou i nadále určovat samotní prodejci.

Na tankovací pistoli benzinu je nakreslené kolečko. Nafta na vedlejší hadici je označená čtvercem a plynná paliva najdeme pod symbolem kosočtverce. Motoristé jednoduché značky většinou uvítali.

„Ať je to všude stejné a není problém,“ řekl náhodný respondent Českého rozhlasu. „Lidi možná budou reagovat trochu zmateně,“ poznamenal další dotázaný motorista.

A právě zmatkům při tankování mají tyto symboly zabránit. Řidiči dokonce díky nim poznají, kolik biosložky palivo obsahuje. Pokud bude v kolečku písmeno E, znamená to, že v benzínu je ethanol.

„Číslovka poté říká maximální přípustný objem biolihu v benzinu. U nafty se nachází čtverec, písmeno B a číslovka 7. To znamená, že v naftě může být maximálně do sedmi procent biosložky,“ vysvětluje Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Zjednodušení pro motoristy

Symbol bude nalepený nejen na stojanech, ale i na samotných pistolích, jak už dříve  potvrdil mluvčí sítě čerpacích stanic Benzina Pavel Kaidl: „Půjde o doplňkové značení, tzn. že symboly E5, B7 či kosočtverec budeme dávat na palivové stojany a poté i na čerpací pistole. Budou to samolepky, takže neočekáváme finanční náročnost.“

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Kaidl ještě dodal, že nové piktogramy stihli vylepit včas. Společnost MOL dokonce začala s označováním už na začátku letošního roku. Lidem si teď stačí zapamatovat pouze tři symboly, podle kterých rozeznají paliva i v zahraničí.

„V každé zemi je jiný obchodní název daného paliva. Nyní to budou mít řidiči jednodušší, protože když se naučí symboly, tak ví, že když používali nějaký typ benzinu E5 v Německu, tak když přijeli do Česka, tak zase musí použít E5,“ dodává Václav Loula.

„Je to zjednodušení a zamezí to lapáliím při změně paliva nebo při nervozitě řidiče, že omylem vzal jinou tankovací pistoli,“ poznamenává.

Loula uzavírá, že k novým symbolům přistoupila nejen Evropská unie, ale přidaly se i další státy jako například Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Norsko nebo Turecko. A piktogramy možná budou časem i nakreslené na vnitřní straně nádrží vozidel.

V Česku jsou podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu téměř čtyři tisíce veřejných čerpacích stanic. Pokud některá z nich nebude mít nové symboly vylepené, hrozí ji od České obchodní inspekce až třímilionová pokuta.

autor: Luděk Hubáček | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio