Kokedamy a aerária: pokojové rostliny na niti

16. listopad 2019

Pokojové rostliny má doma téměř každý. Ale co kokedamy a aerária? Už jste o nich slyšeli? Nápad, tvořit kokedamy, závěsné mechové koule, pochází z Asie. Můžete si je zkusit vyrobit doma, není to těžké.

Kokedama je závěsná rostlina v kulovitém balu o průměru 15 až 20 cm. Bal tvoří nasákavý substrát s dostatečným množstvím živin, obalený mechem. Mech je opletený drátěnou síťkou tak, aby to celé tvořilo kouli. V kouli je zasazená libovolná rostlina (běžná pokojová, bylinka, citrus a jiné). Kokedamy se zavěšují na provázek z umělých vláken - na lustr, na lampičku, na poličku, na skobu nad okno nebo na hmoždinku a háček ze stropu.

Péče o kokedamy se od ostatních pokojových rostlin liší pouze ve způsobu zalévání. Podmínky, které rostlina pro svůj zdravý růst potřebuje, zůstávají stejné.

„Zálivku provádíme namočením kokedamy do odstáté vody. Podle nároků na zálivku můžeme použít buď kbelík s vodou (pro plné nasáknutí), kam kokedamu vložíme na pár minut, než přestanou stoupat bublinky a bal klesne pod hladinu. Pro mírné nasáknutí použijeme misku s přiměřeným množstvím vody. Po nasáknutí necháme kokedamu chvíli stát na misce, aby se voda pořádně vsákla, a pak ji můžeme pověsit zpět na její místo,“ radí Lenka Hrubá ze Zahrady na niti. „Četnost zálivky záleží na druhu rostliny a také na podmínkách prostředí, ve kterém je kokedama zavěšena. Průměrně stačí dodávat vodu jednou za týden.“

Kokedama - blatka

Aerária jsou skleněné baňky vysoké asi 15 až 20 cm, s minimálně jedním otvorem. Největší prostor v nich zabírá vzduch. Otvorem dovnitř vsadíte rostlinku a posléze o ni stejným otvorem také pečujete. Do závěsných aerárií se hodí spousta rostlin, výběr je většinou omezen velikostí aerária a vzrůstem rostliny. A opět - typu rostliny je třeba přizpůsobit i péči.

Vhodné jsou především rostliny, které ke svému růstu nepotřebují zeminu. Občas do aerária stříknete rozprašovačem vodu a rostlinky žijí ze vzdušné vlhkosti ve skleníkovém prostředí. Třeba malé sukulenty nebo orchideje. Pod heslem v jednoduchosti je krása!

Spustit audio