Koalice v Jihlavě, která ztratila většinu, jedná o návratu lidovců

30. srpen 2019 10:50

Radniční koalice v Jihlavě, která odchodem druhého z lidovců nedávno ztratila většinu v zastupitelstvu, jedná o návratu KDU-ČSL.

Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) dnes novinářům řekla, že by jasno mohlo být v polovině září. Lidovecký zastupitel Josef Kodet návrat lidovců k jednacímu stolu potvrdil. Dosavadní koalice Fóra Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou! a KDU-ČSL měla původně v zastupitelstvu s 37 místy 20 zástupců, zůstalo jich 18.

Zářijové zastupitelstvo

Zbývající zástupci koalice se s lidovci sešli naposledy ve čtvrtek. „Myslím, že to bylo v konstruktivním duchu,“ řekla Koubová. Jednání by měla pokračovat v příštím týdnu. O doplnění chybějícího člena městské rady by podle ní mohlo rozhodnout zastupitelstvo 24. září.

První jednání se podle Kodeta uskutečnilo v pondělí a ve středu městský výbor lidovců potvrdil zájem v něm pokračovat. „Domluvili jsme se, že budeme dál jednat o koaliční smlouvě, o personálních otázkách,“ řekl Kodet ke čtvrteční schůzce.

Lidovci mají v zastupitelstvu tři zástupce. Posledním je nestraník architekt Martin Laštovička, který od koaliční smlouvy neodstoupil.

Rezignace Jaromíra Kaliny

První trhlinu v koalici způsobil lidovec Jaromír Kalina, který na konci června rezignoval na pozici náměstka kvůli změně právnických kanceláří ve sporu o vodohospodářský majetek vymáhaný městem na svazku obcí, z něhož Jihlava vystoupila na konci roku 2012. Své rozhodnutí dál nepodporovat ani koalici Kalina oznámil koncem července. Lidovci pak 13. srpna v prohlášení informovali o tom, že jejich městský výbor schválil odstoupení zastupitelů KDU-ČSL od koaliční smlouvy, což respektoval Josef Kodet.

Minulé komunální volby v Jihlavě vyhrálo hnutí ANO, v zastupitelstvu má deset zástupců. Fórum má sedm křesel a ODS šest. Koalici Žijeme Jihlavou! patří čtyři mandáty, KDU-ČSL tři, stejně jako KSČM. Po dvou mandátech mají ČSSD a SPD.

zdroj: ČTK
Spustit audio