Knihovny mohou rozvolnit opatření, ta krajská v Havlíčkově Brodě to ale zatím neudělá

16. duben 2021 11:30

Objednat si knihy a vyzvednout si je u výdejního okénka, tak doposud fungovala většina knihoven. Krajská knihovna v Havlíčkově Brodě u tohoto režimu ještě zůstane.

Nová havlíčkobrodská knihovna sice kvůli covidovým nařízením ještě nepřivítala jediného čtenáře, přesto si tam už lidé ve velkém díky moderní technice mohou půjčovat knihy.

Půjčování na dálku

Současný režim výpůjček na dálku ale ještě nějaký čas v knihovně potrvá. Lidé si tak na vybírání knih přímo z regálů budou muset počkat. „Ty koše jsou tady dva, do jednoho padají knížky, které jsou do fondu a do druhého padají ty, na které je rezervace.“

Zaměstnankyně havlíčkobrodské knihovny paní Michaela odebírá knihy z návratového automatu, který lidé využívají, pokud je knihovna zavřená nebo když se jim jednoduše nechce chodit dovnitř k centrálnímu pultu.

Dětská, odborná literatura

Právě tam potkáváme paní Lenku, která přišla pro dětské knihy. „Já si tady půjčuji nejvíc stolní hry pro děti a taky beletrii a knížky o zahradě.“ Do knihovny prý chodí často a neodradilo ji ani to, že si knihy nemůže vybrat osobně, ale musí si je objednávat dopředu.

Krajská knihovna Vysočiny, Havlíčkův Brod

Podobně se prý dokázali přizpůsobit i další čtenáři, jak potvrzuje vedoucí útvaru služeb Hana Lacinová: „V minulých čtrnácti dnech, to jsme měli velký útok čtenářů, že jsme to sotva zvládali.“ Velký zájem je pak třeba o odbornou literaturu, doplňuje Hana Lacinová: „Hodně se teď půjčuje odborná literatura, protože ji potřebují studenti ke zkouškám, ale nedá se říct, že by něčeho bylo víc.“

Čtenáři si ale budou muset na vybírání knih z regálů ještě nějakou dobu počkat. Krajská knihovna v Havlíčkově brodě totiž prozatím neplánuje uvolnit stávající režim. Naopak v Jihlavě bude od pondělí knihovna volně přístupná veřejnosti.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související