Knedlík na způsob „pein perdu“ se zmrzlinou a křupavou placičkou

Možná znáte francouzský pein perdu neboli ztracený chléb, někdo mu u nás říká zkráceně prostě francouzský toast. Tenký plátek chleba vezmete, obalíte ve vejcích se smetanou, v cukru a skořici a opečete na másle. Rémi Decroix z restaurace Bistrot de Papa v Horních Dubenkách z něj vytvořil pro Grand restaurant festival variaci na dezert trochu jinak. První velkou změnou je použití houskového knedlíku místo chleba.

1 plátek houskového knedlíku
rozšlehané vejce
trocha mléka
cukr krupice
1 porce zmrzliny
med
mandle
ovocný čaj
trocha vody
1 physalis
zkaramelizované nasekané oříšky

Klasický knedlík omočíme na půl minuty ve směsi vajíčka a mléka a potom obalíme v cukru. Na pánvi necháme z každé strany asi minutu až dvě zkaramelizovat. Krásně změkne a zesládne! Na talíři pak dozdobíme kopečkem zmrzliny.

Rémi má vlastní recept na medovníkovou zmrzlinu, ale použít můžete jakoukoli svou oblíbenou. Dekorace úplně nahoře na zmrzlině je tenounká křupavá placička upečená v troubě ze směsi mandlí, medu, vody a ovocného čaje.

Ke knedlíku a zmrzlině na talířku ochutnáte ještě i physalis a karamelizované ořechy. Všechno dohromady vytváří geniální harmonii chutí, především sladké, a to je to, co v dezertu hledáme.

autor: dak