Klienti v novém havlíčkobrodském domově důchodců zatím nemají kam složit hlavu. Kraj bude muset hledat novou firmu na dodávku nábytku

28. květen 2019 13:43
Už od konce listopadu měli babičky a dědečkové v ostravském domově pro seniory Korýtko jednu návštěvu za druhou

Zhruba o měsíc se oproti plánu zpozdí otevření nového domova pro seniory v Havlíčkově Brodě. Vysoutěžená firma, která měla dodat postele a noční stolky, nepodepsala smlouvu a nábytek nedodala. Kraj, coby zřizovatel domova, teď musí vyhlásit novou veřejnou zakázku.

Zhruba o měsíc se oproti plánu zpozdí otevření nového domova pro seniory v Havlíčkově Brodě. Vysoutěžená firma, která měla dodat postele a noční stolky, nepodepsala smlouvu a nábytek nedodala. Kraj, coby zřizovatel domova, teď musí vyhlásit novou veřejnou zakázku.

Administrativní lhůta vše prodlouží

Ředitelka Hana Hlaváčková zatím jen prochází prázdnými místnostmi. „My jsme ale nikomu nástup ještě neslibovali, protože dokud tady to vybavení nebylo, tak bylo jasný, že nemá smysl se domlouvat na nějakém konkrétním termínu.“ Vedení kraje předpokládá, že nábytek by měl být k dispozici do 60 dnů od podepsání smlouvy s novým dodavatelem. „To znamená do tří měsíců plus administrativní lhůta,“ vysvětluje mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Pro hejtmanství to je podle ní nezvyklá situace a to i přesto, že konkrétní termín stěhování stanovený nebyl.

Nábytek do domovů musí mít extra certifikáty

„Pro nás jako zadavatele zakázky došlo k ne úplně obvyklé situaci - setkali jsme se s ní poprvé - dodavatel není schopný v termínu, který vysoutěžil, dodat nábytek v kvalitě a množství, které nabídl,“ shrnuje Svatošová. Důvodem je i absence některých certifikátů, které musí nábytek pro sociální služby mít. Kraj dlouho čekal na dodání všech dokumentů a v tuto chvíli už není reálné lhůty v zakázce splnit.

Místo seniorů zatím dělníci

V domově tak dělníci provádějí jiné práce, aby bylo na přijímání prvních klientů všechno připravené. „V budově už se montují skříně a kuchyňské linky, doplňuje ještě ředitelka Hlaváčová. Firma, která vyhraje nové výběrové řízení, by měla zajistit celkem 109 lůžek a nočních stolků.

Kraj musel vysvětlovat a řešit námitky

Ačkoliv se do původního výběrového řízení přihlásilo hned několik českých i zahraničních dodavatelů, většina z nich musela opětovně zasílat doplňující materiály, potvrzuje Jitka Svatošová. „V případě této zakázky jsme se potýkali s obrovským množstvím námitek, vysvětlování a tlačili jsme na lhůty. Dodavatelé si ne úplně pečlivě přečtou zadání zakázky a my jsme nuceni je vyzývat k dodání dalších a dalších potřebných dokumentů.“

Pokud teď vše dobře půjde, mohli by do domova první klienti nastoupit v září.

autor: tp
Spustit audio