Klienti třebíčského stacionáře pravidelně prodávali své výrobky na trzích. Letos to covid zastavil

4. prosinec 2021 06:10

Na adventní trhy se připravovali už od září a těšili se na ně celý rok. Teď jejich výrobky leží bez užitku v bednách.

Vládní nařízení zakazující předvánoční jarmarky nedopadlo jenom na komerční prodejce, ale také na denní stacionář Barevný svět, kde lidé s mentálním postižením získávají pracovní a sociální návyky.

Svícny, keramika…

Andělíčci, svícny, keramika nebo perníčky. Mentálně postižení klienti denního stacionáře Barevný svět v Třebíči toho dokážou vyrobit opravdu hodně. Své výrobky každoročně prodávají na adventních a vánočních trzích. Kromě toho že si přivydělají nějaké peníze, získávají i neocenitelné sociální zkušenosti. Letos je to ale jinak.

„V pátek jsme stihli ještě poslední trhy na evangelické faře tady v Třebíči. Tím jsme vždycky zahajovali a letos končíme.“ Ředitelka stacionáře Petra Tučková ukazuje objemné plastové boxy. Uvnitř jsou vánoční výrobky, které už od září tvoří klienti tohoto zařízení.

Ozdoby, bylinky

„Vyrábím andělíčka z keramiky,“ popisuje jedna z klientek náplň své momentální práce. „Ozdobičky na stromeček, ozdobné koule, andělíčky, vždycky o Vánocích to jde hodně na odbyt. Pak tady máme hodně bylinek, v Jaroměřicích máme bylinkovou zahrádku,“ dodala Petra Tučková.

Na trhy jezdí pracovníci stacionáře i s klienty. „Snažíme se pravidelně brát i klienty. Získávají tam velmi cenné pracovní dovednosti, a hlavně sociální kontakt. Většinou se na to hodně těší.“

Zrušené adventní trhy

Adventní a vánoční trhy jsou ale pro letošek v České republice zrušené a výrobky klientů stacionáře Barevný svět se tak nedostanou obvyklou cestou k zákazníkům. „Musíme ty výrobky nafotit a pokusíme se je nabídnou našim příznivcům prostřednictvím Facebooku a našich webových stránek. Kdyby někdo měl zájem, může si přijet přímo k nám do stacionáře.“

Barevný svět pomáhá svým klientům už od roku 2012. Provozuje kupříkladu textilní dílny, obchůdek a dvě kavárny.  

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související