Kickbox je bojový sport, který zaměstná ruce i nohy. V Jihlavě jsou světové špičky

Už osm let funguje v Jihlavě kicboxerský klub. Dnes má další dvě pobočky v Telči a v Jindřichově Hradci a má už také i své mistry světa.

Každý z nich začínal stejně. Musel se rozhodnout a přijít.

„Kickbox je bojový sport stejně jako box. Rozdíl je v tom, že používáme i kopy nohama,“ vysvětluje majitel klubu Josef Bílek. Kickbox v podstatě vznikl proto, aby se sjednotila pravidla různých bojových sportů, a bylo možné se srovnávat, pořádat závody.

Kdo vyjde tři patra do boxerny, zvládne kickbox

„Boxernu máme otevřenou pro veřejnost jako fitcentrum, lidi si sem chodí zaboxovat, zaskákat přes švihadlo,“ říká majitel klubu Josef Bílek, a s úsměvem dodává, že kdo vyjde tři patra schodů do boxerny, zvládne i kickbox. Naráží tím na časté výmluvy lidí, že na takový sport nemají fyzičku. „Je rozdíl, jestli si přijdete zatrénovat sám nebo na trénink vedený trenérem,“ říká Josef Bílek. Znamená to, že člověk, který přijde, může cvičit sám. „Ne každý chce přijít do boxerny a bojovat s někým,“ vysvětluje majitel klubu. Vždy je ale samozřejmě v tělocvičně někdo, kdo na takové cvičence dohlíží, a je připravený poradit.

Ring je tu pro zajištění hranic při plnokontaktních disciplínách

V boxerně je spousta zavěšených boxovacích pytlů, ring, klasické posilovací stroje, ale třeba i velká pneumatika z nákladního auta. „Boxerský ring je strašně důležitý. Abychom mohli jet plnokontaktní disciplíny, tak to bez toho ringu nejde,“ dodává Josef Bílek. Ve druhé oddělené části je tělocvična, kde probíhají řízené tréninky. Vedou je kicboxeři, kteří už mají za sebou úspěchy republikového i světového významu. „Jsem dělal parkur a chtěl jsem zkusit bojový sport,“ říká vicemistr světa Dominik Růžička. „Pro mě je to smysl života, já jsem se v tom hodně našla,“ přidává se Johanka Šťastná, která je dvojnásobnou vicemistryní i mistryní republiky a na světovém poháru byla první.

I díky kicboxu shodil Josef Bílek přes padesát kilogramů

Kicbox je sport, který tělo zatěžuje komplexně. Na vlastní kůži to poznal i sám Josef Bílek, který díky kickboxu a samozřejmě i změně životosprávy zhubnul o více než padesát kilogramů. „Jsem rád, když sem chodí lidi, a já jim mohu poradit,“ říká, a ukazuje fotografii, na které je o padesát kilogramů těžší. Po každém klientovi, který do boxerny přijde, chce základní informace o zdravotním stavu. Podle toho pak dokáže trénink přizpůsobit.  

Související