Keramické venkovní dlaždice jsou praktické a pomáhají udržet na zahradě vláhu

6. květen 2021

Jaro letos sice přichází později, ale pokud chcete jarní a letní měsíce prožít na krásné zahradě, je nejvyšší čas upravit nejen záhonky, ale také jejich okolí. Na nové cestičky v trávě, terasu nebo příjezdovou cestu určitě oceníte keramické venkovní dlaždice. 

Podle školitele RAKO Tomáše Heřmana je pro jejich realizaci nejjednodušší a zároveň nejvýhodnější tzv. suchá pokládka. Venkovní dlažbu můžeme realizovat pokládkou tradičním tzv. kompaktním způsobem pomocí lepidla nebo tzv. suchou pokládkou, která je z hlediska postupu mnohem jednodušší a přinese i několik výhod.

U kontaktní pokládky stačí běžné dlaždice o tloušťce do 1 cm. Naopak suchou pokládku můžeme realizovat pouze s dlaždicemi o tloušťce 2 nebo 3 cm. Je to proto, že tyto speciální venkovní keramické dlaždice mají větší odolnost proti zlomení a také větší hmotnost. Oba faktory jsou pro realizaci velmi důležité. Dlaždice stojí na štěrku nebo volně na terčích a samy o sobě musí odolávat zátěži a případnému zlomení. Při pokládce na terče se pak díky větší hmotnosti dlaždice nepohybuje a neviklá.

Pod dlaždice patří štěrk nebo terče

Vždy je nutné postupovat podle ověřených systémových řešení. Suchou pokládku realizujeme volným položením dlaždic do štěrku nebo na nastavitelné terče. Ve štěrku se vytvoří lože několika vrstev, které zajistí stabilitu podkladu. Postupujeme od zhutněné vrstvy hrubšího štěrku k jemnějšímu. Na závěr pak vkládáme dvoucentimetrové dlaždice, které do jemného štěrku dobře zapadnou. Na pokládku příjezdové cesty použijte keramické dlaždice tloušťce 3 cm.

V případě suché pokládky na terče je potřeba nejdříve správně nastavit výšku a sklon terčů a na závěr již na samotné hlavy pouze vkládáme dlaždice. Na průměrný balkon velikosti 5 x 2 m tímto způsobem zvládnete položit venkovní keramické dlaždice za jeden den. Ovšem pokud se suchá pokládka používá pro venkovní dlažbu na terasu nebo balkon, je nutné mít ze všeho nejdříve dobře provedenou hydroizolaci. Rychle a jednoduše navíc proběhne i případná výměna dlaždic i všech instalací, které jsou pod nimi.

Suchá pokládka šetří na pozemku vodu

Dnes hodně dbáme na zavodnění pozemků. Oproti kompaktní pokládce pomocí lepidla máme u suché pokládky - hlavně při pokládce do štěrku - tu výhodu, že veškerá voda přes spáry odtéká do podloží a neutíká z krajiny pryč. Vrací se zpět do půdy. U pokládky na terče je to podobné. Voda se vrací přes spáry podkladem a voda, která zůstává, se odpařuje.

Obě verze suché pokládky se vody zbaví plynule. Voda se nezadržuje a nemůže při větších mrazech způsobit odtržení dlaždic. Což se bohužel v našich povětrnostních podmínkách může stát u klasické kompaktní pokládky pomocí lepidla. Při suché pokládce se nemusíte ani obávat venkovních tmavých dlaždic, které naopak přitahují slunce a mnohem rychleji se teplotou ohřívají, a tím i rozpínají. Nic se nestane… U klasické kompaktní pokládky takto naopak může vzniknout popraskání spár a odtržení od podkladu.

Spustit audio