Když ve vzduchu přestane fungovat motor, musí pilot zachovat chladnou hlavu, jen tak se vrátí na zem

24. červen 2011

V úterním Tandemu se s námi svezl fotograf a letec z Velkého Meziříčí Jiří Trojan. Na svém kontě má celkem sedm fotografických knížek Vysočiny. Tou poslední je Na křídlech za poznáním obcí Jihlavska.

Další kniha s leteckými obrázky už nevyjde, i proto, že při poslední zakázce zkolaboval Jiřímu motor letadla a šlo opravdu do tuhého. Zvažoval i seskok padákem, nakonec ale přistál pár metrů od rybníka. Bral to jako znamení, a od tohoto roku létá už zase jenom pro radost. První ultralehké letadlo si sestavil v 80. letech, posledních sedm let létá na svém Tulákovi a vyměnit ho za jiného nehodlá. Z jeho paluby nafotil obrázky pro celkem sedm knížek, tou první byla publikace o Velkém Meziříčí. Jiří nejraději fotí malé vesničky, ale zdokumentoval i města jako je Žďár nad Sázavou nebo Třebíč. V nejbližší době mu vyjde knížka plná povídek o Chorvatsku. Jachta a moře, to jsou totiž další „lásky“ Jiřího Trojana. Ale o tom zas někdy příště.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.