Když vás fotí psycholog

9. červenec 2018

Už od útlého dětství ráda malovala a kreslila. V 18 letech přišel zlom a malování ji začalo nudit. Začala hledat jinou alternativu umění. „Jednou jsem se čirou náhodou dostala k foťáku, hrozně mě to chytlo, dostala jsem zpětnou vazbu, že bych to měla zkusit, že by mě to mohlo bavit,“ vzpomíná Daniela Haubertová. Netrvalo dlouho a začala snít o vlastním fotoaparátu a její koníček tak začal dostávat jiný rozměr. Fotografování pro ni není prací, ale zábavou.

Rodiče jí odmala tvrdili, že je potřeba mít pořádné povolání, proto vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy obor psychologie. Focení jí tedy opravdu zůstalo jako koníček. „Pak říkali druhou větu, že každej umělec je slavnej až po srmti,“ přiznává s úsměvem Daniela. V mládí tedy ani nepomyslela na to, dát se na uměleckou dráhu nebo studia.

Nejdůležitější je, aby to člověka bavilo.

Kdo by hledal fotky Daniely Haubertové pod jejím jménem, bude hledat dlouho a zbytečně. Pro svoji prezentaci totiž využívá přezdívku „MyDannie“. Což má svůj důvod, jak nám Daniela vysvětlila: „Já jsem se trošku styděla na začátku za ty fotky a nechtěla jsem, aby byly spojovány s mým jménem, aby nebyla velká ostuda.“ Svoje stránky pojmenovala podle soulové zpěvačky, kterou tehdy poslouchala, a vzala si od ní přízvisko Dannie.

Dokonce se jí před dvěma lety zpěvačka sama ozvala a nechala si od Daniely nafotit fotky k singlu, který tehdy vydávala, z čehož měla fotografka obrovskou radost. „Takže se to hezky uzavřelo a já jsem si říkala, že jsem si tu přezdívku vybrala tenkrát dobře,“ přiznává Daniela Haubertová.

Komunikace při focení je to nejdůležitější.

Daniela ráda při focení mluví a osoby před objektivem vede. Právě díky tomu často hned opadne i počáteční nervozita a modelky se nemusí obávat, že nebudou vědět, co mají dělat. Navíc fotí převážně portréty žen a dbá na přirozenost, což se odráží na jejich fotografiích, kde najdete minimum make-upu. „Já to vůbec nemám moc ráda, protože si myslím, že to není vůbec potřeba,“ dodává Daniela u které si modelka prý vystačí jen s řasenkou.

Spustit audio