Když už spolu nemůžou vydržet, jdou na houby

H-Quartet vznikl v roce 2004 jako doprovodná kapela třebíčské písničkářky Hanky Hložkové. Právě letos tak slaví desáté narozeniny. Kapelníkem je Jaromír Janata, učitel hry na kytaru na základní umělecké škole v Třebíči, kde také H-Quartet zkouší.

Tehdy před deseti lety přišla do učebny Jaromíra Janaty Hanka Hložková, že by se chtěla zdokonalit ve hře na kytaru. Během výuky Hanka svého učitele lákala, aby si ji přišel poslechnout na festival.

Jaromír Janata už k folku přičichl v osmdesátých letech minulého století a teď po dlouhé pauze se dal přesvědčit. „Tam jsem ji poprvé slyšel naživo, kytara a zpěv. Zejména ten zpěv mě oslovil a říkal jsem si: s tím se dá něco dělat,“ vzpomíná Jaromír Janata. Začali její písničky zkoušet ve dvou. „Čím víc jsem ty písničky poslouchal, tím víc jsem tam tu kapelu slyšel. Takže jednoho krásného dne jsem dal do kupy pár muzikantů a bylo to.“

H-Quartet hraje od začátku svou vlastní tvorbu. „Jednak písničky Hanky a jednak písničky, které píšu já. Myslím, že ve dvou případech se nám dokonce podařilo něco napsat dohromady,“ říká s úsměvem kapelník.

Postupem let se členové kapely stěhovali, jiní studují a je čím dál těžší pravidelně se scházet na zkoušky. H-Quartet ale muziku nešidí. Co nestihnou během roku, dohoní v létě na pravidelném soustředění ve Vysokých Popovicích. „Tam se naložíme do toho sálu ve dne v noci. Ta kapela tam čtrnáct dní partyzánsky žije. Kolikrát se udělá víc než za půl roku ve zkušebně,“ říká Jaromír Janata. „Když už nám z muziky hrabe, tak se sebereme jako kapela a jdeme do lesa na houby. Ten kolektiv, byť je dvougenerační, funguje jako bezvadná parta. A na to já sázím,“ dodává kapelník H-Quartetu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.