Když učitel potřebuje písničky pro svoje děti

23. listopad 2018

Emanuel Míšek, učitel na prvním stupni základní školy, je také zdatným textařem. Spolu s muzikantem Josefem Fojtou vytvořili CD Bylinky písničky z hrnečku.

„My jsme se potkali v roce 1996 a padli jsme si do oka. Od té doby zkoušíme. On jako skladatel, já jako textař. Tahle poslední věc je taková komplexní, prostě hezká,“ usmál se Emanuel Míšek.

Deska Bylinky písničky z hrnečku vznikalo asi 10 let. „Dali jsme dohromady hodně věcí a vznikla taková meditativní deska. Josef hraje v Hradišťanu je velmi vytížený, já jsem učitel a jsem taky vytížený. Učím na první stupni a permanentně potřebuji nějaký materiál pro děti a tohle se mi hodí,“ dodal.

Cesta do Betléma a zpět

Pro Emanuela Míška to není zdaleka první projekt. V Třebíči na Masarykově základní škole s úspěchem provedli Cestu do Betléma a zpět. „Řekl jsem rodičům, ať si přinesou kapesníky a pasy. Maminky začaly v určité chvíli smrkat, bylo to dojemné. A pak jsme si udělali celní a pasovou kontrolu. Byli jsme přeci na cestě do Betléma, do Izraele,“ dodal s úsměvem.

Celé rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.