Když roky vyrábíte schody, dost možná byste po nich došli až do nebe. Jako truhlář z Chotěboře

4. květen 2022

Truhláři bývají často všeumělové, ale někteří se rádi specializují. Někdo restauruje, jiný umí krásné dveře, další zase nábytek.

„My se řadíme do té klasické truhlárny, kde máme dřevoobráběcí stroje a pracujeme s masivem. Vyrábíme všecko, co se ze dřeva dá vyrobit, ale hlavně schodiště,“ říká Václav Chalupa z truhlárny v Chotěboři.

Schody

Na výrobě schodů je zajímavá jedna věc - téměř žádné nejsou stejné. „Schody vyrábím od roku 1994. Kdybych je naskládal všechny na sebe, tak bychom byli v nebi, hodně vysoko teda,“ směje se a dodává: „Ale jen jednou v životě jsem zažil, že bych dělal stejné schody, jinak se pokaždé něčím lišily. Ty stavby mají určitý prostor, většinou čím dál menší, tam se musí řešit ten krok na schodech, aby to bylo schůdné a bezpečné. Já si to všechno počítám a kreslím ručně. Nakreslím si to na zem, na desku, projdu se po tom a řeknu, to je dobrý, po tom se dá chodit.“

U Lídy Baarové jsou z dubu

Materiál na dřevěné schody bývá různý – od nejměkčího smrkového dřeva, přes modřín, až po dub, buk a jasan z listnatých stromů. Nejvíce Václav Chalupa vzpomíná na čtvero schodů, které s kolegy vyráběl do vily Lídy Baarové v Praze. 

Způsob rekonstrukce historické budovy i prvorepublikové prostředí na něho zapůsobilo. „Když se tam procházíte, tou vilou, a my jsme tam dokonce i nocovali, přiznám se, že jsem přespal v jejím salónku. Teď jsem koukal z té Hanspaulky na tu nádhernou nasvícenou Prahu. Tak jsem se vcítil do té doby, a když jdete zhasnout tím samým vypínačem, který se tam dochoval, to vás úplně semele.“ 

Stavbu vedl bratr herce Jiřího Lábuse, architekt Ladislav Lábus, a podle Václava Chalupy velmi citlivě. „Snažil se zachránit všechno, co tam bylo. Ze schodišť se nic nezachovalo, ale my jsme je dělali podle původní dokumentace, takže přesně věděli, co tam má být. Byly tam dubové parkety, takže my jsme lepili dubovou spárovku a schody jsou tam z dubu.“

Kovářova kobyla chodí bosa

U sebe doma má však Václav Chalupa schody zatím provizorní, už osm let a stále čekají na volný čas, kdy si je truhlář vyrobí natrvalo. 

„Kdyby to někdo viděl, jaké schody mám teď doma, tak si je u mě nenechá v životě udělat. Ale to je tím, že zákazník má vždycky přednost,“ směje se.

Spustit audio