Když „Koza v petrželi“ svému oboru rozumí. Vznikne přírodní zahrada jako v Dušejově

Když se řekne: rozumíš tomu jako koza petrželi, není to příliš lichotivé. Nemusí to ale platit vždy, tak jako na přírodní zahradě v Dušejově u Ivy Musilové.

Na Vysočině totiž pod podobně znějícím názvem Koza v petrželi najdeme odbornici na přírodní zahrady Ivu Musilovou. 

„Ten název vznikl tak, že já jsem zahradník z lidu. Když jsem začínala, tak to bylo stylem - kam se co píchlo, co mi kdo dal, kde bylo místo, tam jsem to píchla. Když jsme před čtrnácti lety postavili dům, tak jsem tu zahradu začala zakládat po vzoru ostatních, tújové ploty, anglický trávník,“ vzpomíná na své začátky. 

Rakouský zahradník

Všechno ale změnil náhodný pohled na fotografii úplně jinak koncipované zahrady. „Do ruky se mi dostaly knížky rakouského zahradníka Karla Plobergera. Byla tam fotka divokého živého plotu, který byl poskládaný z planě rostoucích keřů. A já jsem seděla, na tu fotku jsem koukala a říkala si to je tak krásný, to se mi tak líbí! To byl takový životní milník, který mě nasměroval směrem k přírodě blízkému zahradničení,“ vypráví Iva.

„Ten plot mě tenkrát natolik fascinoval, že tenkrát, jak byla malá v kočárku, tak jsem jezdila s lopatkou a rýčkem po humnech, a kde byl nějaký divoký keřík nebo stromeček, tak jsem to vyrýpla a zasadila tady. Z těch keříků už jsou velké stromy, je tady jeřáb, střemcha, zlatice, komole Davidova, jsou tu růže, šípky, šeříky.“

V přírodní zahradě se má dařit životu i divokým zvířatům

Iva Musilová má ve své přírodní zahradě nazvané Na Dlani také vodní záhon, který slouží jako pítko pro včely. Jde o betonové koryto vyplnené kameny a rostlinami jen s velmi mělkou vodou. Zatímco dříve se sousedovy včely často utopily v hlubokém jezírku, tady pijí bezpečně. „Pamatuju si, že soused se přišel podívat a bylo hezké vidět jeho dojetí, že jsme pro ty jeho včely něco udělali,“ usmívá se zahradnice. 

Zvířatům je na zahradě u Musilů dobře. Své ohrádky tu mají králíci a spousta morčat, prohání se tu pes a čtyři kočky, hejno slepic a dvě kachny – indičtí běžci. „To je jednotka na likvidaci slimáků, ten párek bohatě stačí, se slimáky problém opravdu nemáme,“ říká Iva, které s přírodní zahradou pomáhá nejen manžel, ale i dvě dcerky a nejmladší syn.

Spustit audio