Když jdete na slunce, nezapomínejte namazat opalovacím krémem pleš, uši a nárty

6. duben 2017

Kožní rakoviny existují a jsou to nejčastěji nádory kůže. „Mohou být nezhoubné, ale i zhoubné. Stále více je v povědomí, že maligní melanom, kterého obecně více přibývá, je jeden z nejzhoubnějších nádorů vůbec,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni kožní lékařka z Nemocnice Jihlava Zuzana Nevoralová.

Díky osvětě podle ní pacienti stále více vědí, že by se měli prohlížet a většinou přijdou v dobré fázi nemoci, kdy naprostá většina přežije. „Většina nádorů vzniká na volné kůži, domněnka, že když si člověk nechá vyříznout všechna znaménka, že už nádor mít nemůže, vůbec neplatí, naopak se zjistilo, že takoví lidé chodí více na sluníčko a mohou mít pak nádorů více,“ vyvrací jeden z mýtů kožní lékařka z jihlavské nemocnice.

Pokud se vám udělá nové znaménko, je dobré ho prohlédnout

Co tedy na své kůži sledovat? „Obecně, jakýkoli útvar, který je větší, nepravidelně zbarvený, příliš světlý, příliš tmavý, mění barvu nebo má nepravidelný tvar, je rozpitý, už není dobrý a rozhodně by se s takovým útvarem mělo vyrazit na kožní oddělení. Jakmile se začne zvyšovat, krvácet, svědit, pak už jde většinou o zhoubný maligní melanom, “upozorňuje Zuzana Nevoralová.

Na kůži může být více zhoubných nádorů, které pak souvisí se stárnutím kůže, mohou ji devastovat, eventuálně tvořit metastázy. „Pokud se vám udělá nové znaménko, je dobré ho prohlédnout a pokud si člověk není jistý, může vyrazit na nějakou preventivní akci, kterých je celá řada. Třeba Den melanomu, který v jihlavské nemocnici organizujeme na 24. dubna. Od pondělí 10. dubna se pacienti mohou objednávat,“ zve na jednu z preventivních akcí Zuzana Nevoralová.

Paprsky UVA nevarují, protože po nich nedochází k zarudnutí kůže

Co tedy dělat, abychom rakovině kůže předcházeli? Málo se slunit, používat opalovací krémy a nechodit do solária. „Ta využívají paprsky UVA, které nevarují, protože po nich nedochází k zarudnutí kůže, jenom se zhnědne. Dochází ke stárnutí kůže, tím mohou vzniknout nejenom vrásky, které nejsou životu nebezpečné, ale potom i bazaliomy a spinaliomy.“

Zuzana Nevoralová není proti soláriím, ale upozorňuje, že množství UVA záření není nikde zaznamenáno. „My když ozařujme léčebně v nemocnici, každý pacient má svou kartu, kam se dávky zapisují a sčítají, ví se, jaká dávka je nebezpečná. Obecně by se mělo pacientovi sčítat, jakou dávku záření obdržel a je určitá hranice, přes kterou my nemůžeme jít.“

S opalovacím krémem bychom neměli šetřit. Z ochranného fakturu dvacet se tak může stát desítka

„Když chodíte hodně na sluníčko, tak stoprocentně kůže začne stárnout, po určité době tam vzniknou nádory a přednádory. Rozhodně to neznamená přestat chodit na sluníčko, ale chránit se. Dnes existují obleky s opalovacím faktorem, které sluneční paprsky nepropustí. Čepice, brýle, opalovací krém. Je důležité číslo, které ukazuje, jak moc se chráníme vůči záření typu B, potom je dobré, když je tam také UVA,“ vysvětluje Zuzana Nevoralová.

Člověk by také neměl s ochranným krémem šetřit, z ochranného faktoru dvacet se tenkou vrstvou stane faktor deset. Také je důležité nezapomenout na žádné místo. „Místa, kde vidíme nejvíc nádorků, u mužů to jsou pleše, uši, ty jsou i u žen a potom nárty u nohou, na ty se také zapomíná. Děti do jednoho roku by neměly chodit na přímé sluníčko. Spálená kůže v dětství má velký vliv na vznik maligního melanomu, čili toho nejzhoubnějšího, v dospělosti. Děti by měly mít minerální faktory,“ říká kožní lékařka jihlavské nemocnice Zuzana Nevoralová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.