Kdyby někdo před třiceti lety řekl, že bude existovat mobil pro nevidomého, nevěřili bychom mu

26. listopad 2018

Jihlavské Tyflocentrum je organizace, která pomáhá lidem se zrakovým postižením. Ředitelka Iveta Bělovová Dolejší přišla k Hele Dvořákové do Dobrého dopoledne.

Přijít o zrak je pro každého velmi silný moment a důležitý je moment smíření. „Samozřejmě to smíření s tím, že nevidím, není jednoduché. Naši klienti ale řeší úplně běžné problémy. Jednoho zlobí manželka, druhou zase manžel, pak děti. Ale jsou pořád stižení tím handicapem,“ řekla v úvodu Iveta Bělovová Dolejší, ředitelka Tyflocentra Jihlava.

Některý člověk ztratí zrak během života, jiný se už jako nevidomý narodí. „To je otázka. Myslím, že ztráta zraku během života je jednou z nejsilnějších stresových situací, jaká vůbec může nastat.“

Moderní technologie

Mobilní telefony, počítače, umělá inteligence, internet věcí. To vše už před dlouhou dobou začalo pronikat mezi lidi se zrakovým postižením. Dnes je to významné ulehčení života. „Kdyby někdo před třiceti lety řekl, že bude existovat dotykový mobilní telefon, asi by tomu nikdo nevěřil. Dnes máme počítače, ti lidé s nimi bravurně pracují a znají kolikrát víc, než člověk, který vidí, dodala paní Bělovová Dolejší.

„Mobilní telefon vám díky speciální aplikaci přečte bankovku, kterou držíte v ruce, řekne vám, jestli se člověk proti vám směje nebo mračí, vyfotí vám budovu a řekne, co to je.

Kurz sebeobrany

Lidé s postižením zraku jsou schopní se efektivně fyzicky bránit, třeba napadení na ulici. Tyflocentrum Jihlava letos pořádá kurzy sebeobrany. „Myslím, že je to velmi baví. Děláme dvojice – pracovník a klient. Občas není nouze o nějaké oděrky nebo modřiny,“ usmála se.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio