Kdo vyhledává lázně a termální prameny, bude spokojený v Maďarsku

3. srpen 2016
Dobré odpoledne

V dnešní poradně Regionu budeme opět cestovat. Tentokrát vás vezmeme do Maďarska, které je známe hlavně kvůli Balatonu a Budapešti. I když tato lákadla určitě nevynecháme, tak vám zkusíme poradit i jiná místa, kde si v Maďarsku můžete užít pěknou dovolenou. Pár tipů přinesla Kamila Marvalová z cestovní kanceláře Tipa Tour.

„Když se řekne Maďarsko, tak si všichni představí papriku, guláš. Ale tomu, čemu se u nás říká guláš, tak to v Maďarsku guláš není. Když si v Maďarsku řeknete guláš, tak dostanete gulášovou polévku. Ale když budete chtít náš guláš, tak si musíte říct o perkelt,“ upozorňuje Kamila Marvalová.

Maďarsko je zemí termálních lázní

„V Maďarsku je přes třináct set termálních pramenů. V každé oblasti Maďarska jsou termální koupaliště, termální lázně. Nejbližší termální lázně jsou hned za hranicemi se Slovenskem Moson – magyaróvár nebo Györ. To jsou menší termální koupaliště. Pak jsou velké lázně, kde jsou aquaparky pro rodiny s dětmi. Ty jsou v Sárváru nebo Bük fürdő. To jsou velké několika hektarové areály,“ dodává host. Na východě země pak stojí za návštěvu největší lázně Hajdús – zoboszló, které také nabízí bezpočet tobogánů a skluzavek a jsou tak vhodné pro rodiny s dětmi. Vstupné do těchto areálů se pohybuje v závislosti na jejich velikosti mezi 200 až 500 korunami na den.

Turistickými ikonami Maďarska zůstávají Budapešť a Balaton

Ubytování v maďarské metropoli se dá sehnat zhruba za 700 Kč včetně snídaně. Celkově jsou ceny v Maďarsku podobné jako u nás. Takže v Budapešti si nebudete připadat jako chudý příbuzný. Zároveň však nabízí nádherné památky, jakými jsou hrad a jeho návrší, rybářská bašta, Matyášův chrám a další. I v hlavním městě je asi 80 termálních pramenů. Proto i tady si můžete dopřát pobyt v lázních. Letos je taky mimořádně velký zájem o dovolenou u jezera Balaton. Je dlouhé 77 km. „Severní pobřeží je hodně prudké, ale jižní břeh je pozvolný. Proto je vyhledávaný hlavně rodinami s dětmi. Kolem celého Balatonu vede cyklostezka dlouhá 210 km,“ doporučuje Marvalová.

Spustit audio