Každý šestý e-shop patří ženě. Byznysmenky sázejí hlavně na prodej ručně vyráběného zboží

4. březen 2018
Zprávy z

V zakládání internetových obchodů už nebodují jenom muži. S českou doménou teď na trhu prorážejí taky byznysmenky. V průměru každý šestý nový e-shop je totiž právě pod vedením ženy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Shoptet, která poskytuje platformu pro skoro 13 tisíc e-shopů.

Blanku Smolčákovou přivedla k podnikání náhoda. Když se její fence narodilo dvanáct štěňat, bylo nutné je od sebe odlišit.

„V tu dobu nebyl moc velký výběr obojků, tak vznikl nápad ušít si vlastní nějaký designové obojky,“ vysvětluje podnikatelka.

Přivýdělek a druhý příjem

Nápad se ujal a objednávky jí přibývaly. Z koníčka se postupně stal slušný přivýdělek. Ročně vyrobí kolem tisícovky kusů výrobků.

„Mám vlastně skoro čtyřletého syna a skloubit rodinu, podnikání a navíc já ještě pracuju jako zdravotní sestra, takže chodím normálně do práce. Někdy je to dost náročný,“ říká.

Cestou pokusů a omylů se do založení internetového obchodu pustila i maminka čtyř dětí Petra Plemlová. K platu učitelky v mateřské školce získala ještě další příjem. Ze začátku prodávala dětské oblečení a látkové pleny. Postupně do nabídky přidala i hračky a designové látky.

„Musela jsem se všechno učit postupně, a to od grafiky, focení, stříhání videí, psaní textu na eshop a všechny tyto věci, které s online podnikáním souvisí.“ Momentálně už je Petra majitelkou dvou e-shopů.

Desítky tisíc českých e-shopů

„Nám za poslední rok nebo dva narostl obrovsky počet e-shopů s dětským zbožím, kde si to zboží maminky i vyrábějí,“ potvrzuje marketingový ředitel společnosti Shoptet Radek Hudák.

Podle výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci Jana Vetyšky se tak Česko řadí k zemím s největším počtem e-shopů založených právě ženami.

„Tady určitě budeme před Evropou. U nás nejsou moc takzvaná internetová tržiště typu E-bay nebo Amazon, tak u nás je těch žen zakladatelek více,“ vysvětluje Vetyška.

Podle odhadů Asociace pro elektronickou komerci je v Česku přes 36 tisíc různých internetových obchodů. V přepočtu na obyvatele jde dokonce o největší počet online prodejen v celé Evropě.

autor: zus
Spustit audio