Každé ráno cvičí a stará se o bylinkovou zahrádku. Alena Nováčková má recept na spokojené stáří

16. listopad 2020

Dobrá nálada a pozitivní přístup k životu je půl zdraví. Potvrzuje to třiasedmdesátiletá Alena Nováčková z Třebíče.

V mládí sportovala, pracovala v zemědělství, a i teď, kdy už se raduje z pravnoučat, nesedí doma. „Já jsem přišla do Třebíče v šedesátém třetím roce. Jsem rozená Pražačka, vyrůstala jsem v Brně, a Brno nemělo střední zemědělskou školu, pro kterou jsem se rozhodla. Takže jsem se ocitla v Třebíči,“ vzpomíná Alena Nováčková.

Jen devět dnů po maturitě se vdávala. „Našel si mě agronom na poli,“ směje se. S manželem prožila čtyřicet dva let. Od začátku bydleli v domku hned vedle třebíčského zámku. Do práce ve školním statku to neměla daleko. Dnes, když chodí kolem opravených budov nad zámkem, tak už jen vzpomíná.

Alena Nováčková uklízí v bazilice a je klíčnice zámeckých příkopů

Posledních dvacet dva let se Alena Nováčková stará o pořádek v bazilice svatého Prokopa. „Tak deset se nás sejde, jsem služebně nejstarší. Hodinu a půl až dvě uklízíme, a potom si jdeme do farní kavárničky, a tam posvačíme, popovídáme,“ popisuje.

Kromě úklidu kostela má ještě Alena Nováčková na starost odemykání a zamykání upravených prostor kolem zámku. S nadsázkou o sobě aktivní seniorka říká, že je klíčnice zámeckých příkopů.

A aby toho nebylo málo, přibrala si na starost ještě benediktinskou bylinkovou zahrádku u baziliky. Je krásně upravená, a najdete v ní bylinky z celého světa. Od českého pelyňku po kustovnici.

Záda mě bolívala kolem padesátky. Teď cvičím a nevím, co je bolest…

Bylinky Alena Nováčková sama ráda používá. Je to k neuvěření, ale ve svém věku nebere žádné léky. „Dostala jsem otázku: A to nebereš ani na bolest? Říkám a na jakou bolest? Záda mě bolívala kolem padesátky, a teď, co posiluji páteř, tak nevím, co je to bolest zad,“ říká.

Cvičení bere paní Nováčková vážně. Každý den ráno odcvičí stejnou sestavu. „Začínám dvacet sklapovaček vleže v posteli, pak skruty, kmitání nohama, a na kole, a pak přitahování,“ vyjmenovává.

Za poslední rok prý vynechala jen dvakrát. Celý život se řídí Tyršovým pravidlem: Ve zdravém těle, zdravý duch.

Nakonec přidává slova, která sama celý život dodržuje: „Když budeme k sobě slušní, a budeme si vzájemně pomáhat, tak nás nic nedostane, a nikdo!“

Spustit audio