Každá překážka je výzvou a leckdy to nechce sílu, ale chytrost. V Březové si užijí nejen děti

Jméno Březová na Třebíčsku znají především učitelé, kteří sem berou své třídy na školní výlety, nebo vedoucí letních táborů s dobrodružnou a sportovní tematikou.

Velký areál s mnoha aktivitami mohou během roku navštívit i rodiny s dětmi či vnoučaty. Rozhodně však neslouží pouze pohybově nadaným dětem a dospělým, myslí si spolumajitel resortu Jiří Špaček. „Musíme mít aktivity, které rozvíjejí u dětí i jiné dovednosti než třeba obratnost. Intelektuální schopnosti, důvtip nebo odvahu. Musí to být velmi pestré, aby se dětská osobnost rozvíjela co nejvíce,“ zastává názor celý tým kolem Jiřího Špačka, který aktivity pro děti vymýšlí.

Nechtějí totiž, aby se bavily jen pohybově nadané děti, ale úplně všichni. „Každá překážka je výzvou. Pokud by do ní šel jen hrubou silou, tak se za chvíli vyčerpá a unaví, a někdo, kdo nad tím bude přemýšlet, a přitom nebude tak zdatný, stejně překážku přeleze rychleji,“ vysvětluje Jiří Špaček.

Lezení na věž

Tým se snaží vymýšlet nové věci, i když už teď po desítkách let existence Březové je areál je plný atrakcí. „Máme v ohradě deset koní, vedle je vzduchová trampolína, zbojnický hrad, rýžování drahokamů, několikapatrová strašidelná věž, za rybníkem je pirátská vesnice a mnoho dalšího. První, co tu před lety bylo, je lezecká stěna. Tady je ale něco úplně jiného,“ ukazuje Jiří venkovní stěnu věže.

„Toto nepůsobí jako klasická stěna s úchyty, ale je to maskované jako zeď, to dítě si představuje, že se fakt drápe nahoru po věži, používá přirozené chyty – tam se chytne za římsu, tu za kámen, tam za prasklinu ve zdi.“

Lanové okruhy

Lanové centrum má několik úrovní, jsou tu klasické okruhy, kde se musí osoba jistit a přivázat do úvazku a vzít si helmu, ale jsou tu i okruhy, kde člověk přejde nad sítěmi a úvazek nepotřebuje. Dolů se pak jede tobogánem nebo lanovkou dolů na zem či v létě do rybníka.

Většina aktivit je vhodná i pro dospělé – rodiče a prarodiče, kteří sem s dětmi přijdou a mají si z čeho vybrat. Během roku je mezi školními výlety, školami v přírodě a letními tábory asi dvacet termínů, které si mohou rodiny na stránkách Outdoor resortu Březová zarezervovat.

Spustit audio

Související