Kávu z pampelišky si můžete udělat sami doma

20. září 2016
Dobré odpoledne

Bylinky na podzimní nachlazení se vám budou už brzy hodit. V poradně Regionu jsme proto přivítali bylinkářku Květu Šimkovou, která prozradila, jaké bylinky ještě můžete natrhat a taky jak je přes zimu skladovat.

I v druhé polovině září můžete vyrazit do přírody na sběr. „Na co bychom se mohli zaměřit, tak to jsou plody, semena nebo kořeny. Z plodů mě napadá hloh, rakytník, jeřabiny. Ze semínek kopřiva a jitrocel. Z kořenů určitě pampeliška nebo kostival,“ doporučuje host.

Na sušení dobře poslouží sítě do oken

Sušení se liší podle druhu. Ale obecně se dobře suší na nějaké síťovině. Dobré jsou sítě s rámem do oken proti hmyzu. Na ně rozložíme rostlinu nebo plody, které sušíme. Pak je umístíme do tmavé a suché místnosti. Ideální je na to například půda. Nezapomeňte ani na dobré odvětrávání. Většinou stačí sušit několik dní s tím, že bylinky průběžně kontrolujeme.

Usušené byliny skladujte ve tmě

Nasušené plody nebo bylinky se dobře skladují ve sklenicích s uzavíratelným víčkem, které dobře těsní. Sklenice pak dejte do tmavé místnosti. Takto uskladněné vám vydrží klidně i půl roku. Nejvíc škodí případná vlhkost. Způsobuje plísně a celou práci taková plíseň zcela znehodnotí.

Z kořene pampelišky si můžete udělat kávu

Čerstvě nasbírané kořeny pampelišky omyjte vodou, nakrájejte je na kolečka a pak je můžete usušit. „Nebo je rozložte na plech a dejte je na 200 stupňů a pomalu upražte. Čekáme, až zhnědnou. Trvá to klidně půl hodiny až hodinu. Podle toho, jak silná kolečka jsme nakrájeli nebo jak moc šťávy kořeny obsahují. Když je máme upražené, tak je necháme zchladnout a nameleme v kávovém mlýnku. A potom si můžeme udělat kávu,“ doporučuje Šimková.

Spustit audio