Kaufland místo nádraží v Humpolci nebude. Další investoři jsou ale ve hře, připouští starosta

13. červenec 2017
Zprávy z

Obchodní centrum s hypermarketem Kaufland v Humpolci na místě stávajícího autobusového nádraží nebude. Českému rozhlasu to potvrdil zástupce investora, společnosti RC Reinvest, který chtěl plochu nádraží s odstavným parkovištěm využít pro stavbu. Narazil ale na odpor řady místních a od svého záměru ustoupil. Celá věc ale není uzavřená, dodal humpolecký starosta Jiří Kučera (ODS).

Velké emoce, petice, diskuse na sociálních sítích, velký rozpor mezi lidmi vyvolal v minulosti záměr města Humpolec prodat parkoviště vedle autobusového nádraží a změnou územního plánu umožnit v místě postavit obchodní centrum.

Proti se postavili odpůrci z řad místních občanů, vzniklý spolek a řada podnikatelů. Pro stavbu byli na druhé straně někteří občané, část zastupitelů včetně starosty Jiřího Kučery. Ten aktuálně řekl, že popsaný projekt je minulostí, to ale podle něj neznamená, že nemůže přijít nový investor.

„Je to variabilní, je to otevřené. Mrtvé to je z hlediska realizace jednoho developera, RC Reinvest. Jinak je ale prostor otevřený.“

Pozemek u nádraží

Z pohledu radnice byl ve hře pozemek – současné parkoviště u autobusového nádraží, které patří městu Humpolec a podle katastrálních map je veliké 1847 metrů čtverečných. Dále to byla změna územního plánu v daném místě tak, aby bylo možné stavět obchodní zónu s parkovištěm.

Humpolec, prostor kolem autobusového nádraží

Důležitou roli v celém případu hraje také dopravní společnost ICOM Transport. Té patří plocha autobusového nádraží, podle map velká 12030 metrů čtverečných. Developer, společnost RC Reinvest, ho chtěla také koupit.

Záložní plán firmy ICOM, hned po možném prodeji nádraží, bylo zřízení odstaveného parkoviště pro kamiony. Podle ředitele Zdeňka Kratochvíla z toho také sešlo. „My chceme v Humpolci podnikat, chceme tam s obyvateli vycházet a nechceme dělat žádné naschvály.“ Kratochvíl narážel na fakt, že i parkoviště pro kamiony bylo místními lidmi několikrát rozporováno.

Humpolec, autobusové nádraží

Stěhování nádraží

Dopravní firma ICOM i přesto plochu nádraží se svými autobusy opouští a buduje nové nádraží o pár stovek metrů dál na okraji vlastního areálu. Otevřít ho má asi za rok. Naráží ale na další odpor, mimo jiné neziskové organizace NIPI, která upozorňuje na špatné podmínky pro vozíčkáře a méně pohyblivé.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio