Kateřina Průšová: Odborná lesní hospodářka o přípravě zvěřiny a podzimních honech

3. listopad 2025

Zvěřina je podle lesní hospodářky a myslivkyně Kateřiny Průšové jedním z nejkvalitnějších mas, jaké člověk může mít na talíři.

V Dobrém dopoledni Českého rozhlasu Vysočina lesní hospodářka prozradila, jak se zvěřinou správně zacházet a čím ji dochutit.

Jídla připravená ze zvěřiny od Kateřiny Průšové

Zvěřina je často vnímána jako maso pro zkušené kuchaře, ale podle odborné lesní hospodářky Kateřiny Průšové se dá připravit snadno a chutně, pokud víte, jak na to. „Zvěřina je opravdu kvalitní maso bez antibiotik a chemie. To zvíře jí to, co najde v přírodě – bylinky, trávu, plody. Vyhrát ji v tombole rozhodně není žádná smůla, je to opravdu výhra,“ říká s úsměvem.

A co dělat, když se vám doma ocitne kus divočáka? „Důležité je maso dobře odblanit. To co lidé považují za zápach zvěřiny, není samotné maso, ale blány," radí Průšová.

Jídla připravená ze zvěřiny od Kateřiny Průšové

Připomněla také, že 3. listopadu slaví myslivci svátek svého patrona - svatého Huberta. „Troubené svatohubertské mše patří k nejkrásnějším zážitkům roku. Kostely jsou vyzdobené přírodninami a doprovází je trubači i psi,“ popsala.

Čtěte také

Žen v myslivosti podle ní přibývá. „Když jsem studovala, poměr byl jedna holka na deset kluků. Dnes už nás potkáte na honech klidně pět. Spousta žen se k myslivosti dostává přes kynologii,“ říká Průšová.

Nakonec dodává svůj tip: „Když nevíte, co je to za část zvěřiny, nalijte na to zeleninovou směs. Přidejte slaninu, máslo a dejte to péct. Tím se nikdy nic nezkazí.“

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.