Kateřina Průšová: Odborná lesní hospodářka o přípravě zvěřiny a podzimních honech
Zvěřina je podle lesní hospodářky a myslivkyně Kateřiny Průšové jedním z nejkvalitnějších mas, jaké člověk může mít na talíři.
V Dobrém dopoledni Českého rozhlasu Vysočina lesní hospodářka prozradila, jak se zvěřinou správně zacházet a čím ji dochutit.
Zvěřina je často vnímána jako maso pro zkušené kuchaře, ale podle odborné lesní hospodářky Kateřiny Průšové se dá připravit snadno a chutně, pokud víte, jak na to. „Zvěřina je opravdu kvalitní maso bez antibiotik a chemie. To zvíře jí to, co najde v přírodě – bylinky, trávu, plody. Vyhrát ji v tombole rozhodně není žádná smůla, je to opravdu výhra,“ říká s úsměvem.
A co dělat, když se vám doma ocitne kus divočáka? „Důležité je maso dobře odblanit. To co lidé považují za zápach zvěřiny, není samotné maso, ale blány," radí Průšová.
Připomněla také, že 3. listopadu slaví myslivci svátek svého patrona - svatého Huberta. „Troubené svatohubertské mše patří k nejkrásnějším zážitkům roku. Kostely jsou vyzdobené přírodninami a doprovází je trubači i psi,“ popsala.
Čtěte také
Žen v myslivosti podle ní přibývá. „Když jsem studovala, poměr byl jedna holka na deset kluků. Dnes už nás potkáte na honech klidně pět. Spousta žen se k myslivosti dostává přes kynologii,“ říká Průšová.
Nakonec dodává svůj tip: „Když nevíte, co je to za část zvěřiny, nalijte na to zeleninovou směs. Přidejte slaninu, máslo a dejte to péct. Tím se nikdy nic nezkazí.“
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.
