Kateřina Cajthamlová: V horku vás nejlépe ochladí vlažné nápoje. Kostky ledu jenom cucejte

14. červenec 2022

V horkých letních dnech se snažíme ochladit různými způsoby. Patří mezi ně i studené nápoje doplněné ledem. Ty nám ale moc nepomohou.

„Pokud si myslíme, že nás ochladí, když si budeme dávat něco s ledem, tak to bohužel není pravda. V okamžiku, kdy jsme zdraví (nemáme žádný zánět a nic nás nebolí) a dáme si do těla led, tak se ochladíme jenom zdánlivě. Výsledkem totiž bude, že játra začnou vyrábět teplo a nám bude za chviličku ještě větší vedro,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Pokud máte led rádi, doporučuje lékařka raději kostku ledu cucat, než si ji dát do nápoje.

„Je lepší led cucat a nepolykat, protože v okamžiku, kdy ho cucáte, tak to většinou dost rychle komunikuje s mozkem. Čili, když ledovou kostku cucáme, tak nebude mít negativní účinky na trávicí trakt. Bude mít ale pozitivní psychologický účinek na to, že budeme mít pocit ochlazení.“

Pro opravdové ochlazení organizmu je lepší pít vlažný čaj nebo jiné teplé nápoje. Trávicí trakt se totiž účastní termoregulace a v okamžiku, kdy si dáme horký čaj, tak začne zmenšovat výrobu tepla a vlastně paradoxně dojde k ochlazení našeho těla.

Mohou nám ke zmírnění pocitů horka pomoci i potraviny, a pokud ano, tak které? Jak funguje vnější aplikace chladu? Proč jsou nebezpečné teplotní šoky, například při přechodu z horka do prostoru příliš vychlazeného klimatizací? Poslechněte si v záznamu celého pořadu.

Spustit audio