Kateřina Cajthamlová: Pokud absolvujete jakýkoliv lékařský test nebo vyšetření, můžete požádat o jejich výsledky

1. prosinec 2022

S většinou výsledků preventivních laboratorních testů a vyšetření vás seznámí váš lékař. Pokud tak neudělá, můžete si výsledky vyžádat. Vysvětlíme vám, jak v těch základních číst a co sledovat.

„Zdravotních testů je velká řada. Nejčastější jsou to ty preventivní. Mezi laiky se tomu říká laboratoř. Většinou jde o rozbory z ranní moči a krve. Výstupy si můžete vyžádat v podstatě kdykoli absolvujete jakýkoli test nebo vyšetření. Buď od lékaře nebo laboratoře, někdy je to ale placené,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Pokud vám výsledky vydává laboratoř, jsou většinou uvedeny ve sloupcích, kde každá laboratoř nejprve uvádí vaše jméno, číslo pojištěnce a případně, kdy byl vzorek odebrán. Dále jsou tam uvedeny jednotlivé metody, výsledky a tři sloupce. U nich jsou pod znakem hvězdičky po straně napsány mezní hodnoty.

Co to vlastně mezní hodnoty jsou a co všechno je možné pomocí preventivních laboratorních testů sledovat? Jak přesně výsledky testů číst? Uslyšíte v záznamu pořadu a také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů. 

Spustit audio