Kateřina Cajthamlová: Nevyznáte se v sacharidech? Poradíme vám

11. listopad 2021

Sacharidy jsou pro naše tělo velmi důležité, ale mohou nám i škodit. Vysvětlíme vám, jak se dělí a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Dozvíte se také, proč je špatně stravitelné mléko, které ohřejeme nebo, proč může být fruktóza nebezpečná.

Kateřina Cajthamlová

„Sacharum je latinsky cukr, tudíž sacharidy jsou to, co má něco společného s cukry. Co se týká bývalých dávných názvů, pod kterými můžete ještě sacharidy pamatovat, tak se jim říkalo uhlohydráty nebo také karbohydráty. Nebudu zacházet do velkých detailů, ale chci jenom upozornit, že sacharidy nám vyrábí rostliny. Dělají to z kysličníku uhličitého a z vody prostřednictvím fotosyntézy. To znamená, že všechny sacharidy, různé druhy v rostlinné i živočišné říši, máme díky rostlinám. Nebylo-li by rostlin, máme smůlu. Proto se sacharidy rozkládají, pokud správně dýcháme, na kysličník uhličitý a vodu,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová a popisuje jejich druhy.

Kostkový cukr

„Sacharidy se dělí podle chemiků na monosacharidy, které mají sladkou chuť, a podle toho je poznáte. Dále jsou to oligosacharidy, které mají 2-10 cukerných jednotek. Známe řepný cukr - sacharózu, potom je to maltóza, tedy sladový cukr, z kterého se vyrábí pivo a vzniká, ze škrobu při klíčení ječmene. A dále je to laktóza, tedy mléčný cukr. Všechny tyhle disacharidy, mají dvě sacharidové jednotky. Obsahují vždy glukózu, kterou potřebuje náš mozek. A druhý cukr se liší, buď je to maltóza, fruktóza nebo galaktóza.“

Fruktóza může být nebezpečná

mléko

Hodně také záleží na tom, co se sacharidy děláme. Například, když ohřejeme mléko, tak z laktózy (mléčného cukru) vznikne nestravitelný disacharid laktulóza a ten je méně sladký. Proto mají někteří lidé problém pít teplé mléko a studené ne. Oligosacharidy mají také sladkou chuť, ale ta sladká chuť je méně sladká než monosacharidová chuť. Ze všech monosacharidů úplně nejsladší je fruktóza, má 4x vyšší sladivost než glukóza, tedy ovocný cukr, ale je trochu nebezpečná, protože vytváří necitlivost tkání na inzulín. Glukózo-fruktózový sirup může být proto i jedním z důvodů, proč lidé špatně hubnou.

Třetí skupinou jsou polysacharidy, to jsou všechny typy sacharidů, které mají více než 10 sacharidových jednotek a ty se také dále dělí. Patří mezi ně například škrob.

K čemu všemu tedy sacharidy potřebujeme a v jakém množství? Proč například při ketodietě ubývá kromě tělesného tuku i svalový škrob? Jak nám znalost sacharidů může pomoci při hubnutí? Nejen to uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio