Kateřina Cajthamlová: Kolem ovoce se dělá někdy neuvěřitelný humbuk, přitom patří mezi přirozené potraviny

13. únor 2020

Ovoce můžeme podle množství cukrů rozdělit do skupin, které tvoří pyramidu. Nejníže jsou druhy, které mají nejméně jednoduchých cukrů a můžeme si je dopřát ve větším množství. Ovocnou pyramidu vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Občas se dozvíme, že ovoce máme jíst jen málo, protože má hodně cukru. Bylo by ale chybou se tím řídit. Naše strava má být co nejvíce pestrá a pestré by mělo být i složení ovoce, které jíme. Ovoce obsahuje jednoduché cukry, vlákninu a různé druhy barviv, které mají výrazné antioxidační účinky. Důležitý je i obsah vody, které jednotlivé druhy obsahují. Ovoce je pro nás přirozenou potravinou, a pokud se obáváte, že obsahuje hodně cukrů, řiďte se při jeho konzumaci ovocnou pyramidou. Druhy, které jsou v jejím základu, si můžete dopřávat ve větším množství. Více se od doktorky Kateřiny Cajthamlové dozvíte v záznamu celého pořadu.

Jahodová skupina – tvoří spodek pyramidy

Patří do ní ovoce jako: meloun (6g sacharidů/100g), broskev, citron, grep, jahody, pomelo, mandarinka, kiwi, nektarinky (9-10g sacharidů/100g)

Jablečná skupina ovoce - tvoří první patro pyramidy

Patří do ní ovoce jako: ananas, borůvky, maliny, meruňky, višně, jablko, hruška (11-13g sacharidů/100g)

Rybízová skupina ovoce - tvoří první patro pyramidy

Patří do ní ovoce jako: rybíz červený i černý, švestky, třešně, mango (14,5-17g sacharidů/100g)

Na vrcholu pyramidy je: banán (23 g sacharidů/100 g)

Ovocná pyramida
autor: JMys
Spustit audio