Kateřina Cajthamlová: Kolem ovoce se dělá někdy neuvěřitelný humbuk, přitom patří mezi přirozené potraviny
Ovoce můžeme podle množství cukrů rozdělit do skupin, které tvoří pyramidu. Nejníže jsou druhy, které mají nejméně jednoduchých cukrů a můžeme si je dopřát ve větším množství. Ovocnou pyramidu vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.
Občas se dozvíme, že ovoce máme jíst jen málo, protože má hodně cukru. Bylo by ale chybou se tím řídit. Naše strava má být co nejvíce pestrá a pestré by mělo být i složení ovoce, které jíme. Ovoce obsahuje jednoduché cukry, vlákninu a různé druhy barviv, které mají výrazné antioxidační účinky. Důležitý je i obsah vody, které jednotlivé druhy obsahují. Ovoce je pro nás přirozenou potravinou, a pokud se obáváte, že obsahuje hodně cukrů, řiďte se při jeho konzumaci ovocnou pyramidou. Druhy, které jsou v jejím základu, si můžete dopřávat ve větším množství. Více se od doktorky Kateřiny Cajthamlové dozvíte v záznamu celého pořadu.
Jahodová skupina – tvoří spodek pyramidy
Patří do ní ovoce jako: meloun (6g sacharidů/100g), broskev, citron, grep, jahody, pomelo, mandarinka, kiwi, nektarinky (9-10g sacharidů/100g)
Jablečná skupina ovoce - tvoří první patro pyramidy
Patří do ní ovoce jako: ananas, borůvky, maliny, meruňky, višně, jablko, hruška (11-13g sacharidů/100g)
Rybízová skupina ovoce - tvoří první patro pyramidy
Patří do ní ovoce jako: rybíz červený i černý, švestky, třešně, mango (14,5-17g sacharidů/100g)
Na vrcholu pyramidy je: banán (23 g sacharidů/100 g)
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.