Kateřina Cajthamlová: Děti školou povinné naučte dělat pomazánky a upravte jim sacharidy

1. září 2022

Každý rok 1. září nastanou povinnosti nejen dětem, ale také rodičům a prarodičům. Co to znamená pro jídelníček dětí zejména na základní škole? Svačiny a pitný režim jsou pro školní děti klíčové.

„Málokdo si uvědomuje, že rady ohledně stravování strašně rychle zastarávají. U počítače také každou chvíli aktualizujete software a nikomu to nepřijde divný. Takže stejně bychom měli přistupovat k zdravotním informacím,“ nabádá na úvod doktorka Kateřina Cajthamlová.

Tvrdilo se například, že dítě nad 6 let by mělo jíst 5 až 6 porcí zeleniny nebo ovoce. „To znamená v podstatě ke každému jídlu. „Je to proto, aby se jim udržela pozornost, ale je to dost.“

V současné době se doporučuje nevyhýbat se ani bílému pečivu. „U starších dětí by mělo převažovat celozrnné nad bílým. Velice varuji před tím, aby rodiče nebrali dětem pečivo, nebrali jim sacharidy, neomezovali množství, protože děti jsou potom unavené a demotivované k pohybu.“

Mlsejte zdravě

Co se však doporučuje omezit, je nezdravé mlsání. „Ať si děti mlsnou po jídle, ale rozhodně ne místo jídla. Pokud jim dopřejete sacharidy v jiné formě, nebudou mít chuť na sladké ani při intenzivní sportovní zátěži. Děti potřebují normální glukózu, kterou najdou například, když jim budete sladit medem sušeným ovocem. To je velmi dobrá jako metoda, jak do dětí dostat cukr. U sušeného ovoce je jedna dobrá věc, že ta vláknina brzdí prostup glukózy do krve. To znamená, že nejsou výkyvy glykemie, stejně jako když je to kryto tukem jako třeba čokoládou. Jídlo je palivo, ale neberme ho jako odměnu. Neměli bychom vytvářet závislost na různých pamlscích, ať už psychickou nebo fyzickou,“ varuje doktorka Kateřina.

V dnešní době lidé nasazují laické diety dětem a to je podle paní doktorky veliký průšvih. Proto připravila tabulku:

Dítě 6 až 10 let potřebuje 7100 až 7900 KJ

Dítě 10 až 13 let potřebuje 8500 až 9500 KJ

Dítě 13 až 15 let potřebuje 9500 až 12000 KJ

Děti musí jíst víc než dospělí. Roli hraje pohyb a také vývoj, u dívek je to adaptace na menstruační cyklus a hormonální činnost obecně.

Pomazánky jsou základ

Mrkvová s křenem

Ingredience
  • 3–4 mrkve
  • 2 lžíce jogurtové majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 cibule
  • citronová šťáva
  • čerstvě nastrouhaný křen podle chuti
  • uvařené na kolečka nakrájené vejce na ozdobení

Takovou pomázanku zvládne už šestileté dítě, protože si to jenom smíchá. Děti ideálně naučte dělat pomazánky – vajíčkovou, rybičkovou, sýrovou, bramborovou nebo s červenou řepou. Recepty na pomazánky najde také v kuchařce Patrika Rozehnala

Ředkvičkové máslo

Ingredience
  • 2 svazky strouhaných ředkviček
  • 150 g másla
  • 150 g lučiny nebo žervé

Pomazánka vydrží v lednici i tři dny a splňuje zásady pestré svačiny. Vy si to dáte určitě také moc rádi k večeři. Jako pečivo zvolte rohlík, celozrnné pečivo, knäckebrot. Dítě si pomazánku zvládne namazat samo. Svačiny by měly být dvě, jedna na dopoledna a jedna na odpoledne. 

Další recepty na pomazánky si poslechněte v záznamu pořadu Hubněte zdravě, kde se dozvíte i to, jak je to s pitným režimem u dětí, s uzeninami, proč upřednostnit máslo, ale i to, že s dobrými návyky souvisí i délka spánku dítěte.

Spustit audio