Kateřina Baďurová Janků: Do Tichého údolí jsem chodila běhat. Dnes je pro mě romantickou oázou klidu

27. listopad 2020

Skokanka o tyči Kateřina Baďurová Janků celkem čtyřikrát překonala český rekord. Byla na dvou olympijských hrách a v roce 2007 získala stříbrnou medaili na mistrovství světa v Ósace. Kvůli častým zraněním ukončila sportovní kariéru v 28 letech. Dnes žije s manželem, také atletem Tomášem Janků a svými dvěma dcerami ve Velkých Přílepech na Praze-západ. Kam s rodinou nejraději vyráží na výlety a jaké místo je její zamilované, prozradila v pořadu Tady to znám.

Do obce Velké Přílepy se přistěhovali v době, kdy ještě oba trénovali v Dejvicích, a tak to domů měli kousek. „Když jsme tam začínali bydlet, byla to klasická vesnice. Všude kolem byly sady a pole a byli jsme tam v podstatě sami. Dnes je to víceméně satelitní městečko, ale pořád je tam možnost uniknout do přírody,“ říká Kateřina Baďurová Janků.

Velice blízko je navíc zřícenina hradu Okoř, ke které vedou cyklostezky, a to doslova ze všech stran. „Kousek od ní je pak krásná malá zoologická zahrada Zájezd, která původně vznikla jako hobby projekt místních majitelů zvířat. Projít ji trvá tak hodinku a jste tam v opravdu v blízkém kontaktu se zvířaty. Pro děti je to skvělý zážitek,“ říká atletka.

Kateřina Baďurová Janků a Pavel Vítek

Když se z Velkých Přílep vydají s rodinou na opačnou stranu, rádi zamíří na vyhlídku Stříbrník. „Je to i lehce dobrodružná trasa, protože jste ve skalách a můžete tam zkusit uplatnit i své horolezecké schopnosti. Anebo můžete jít pohodlně po cestičkách. Je tam nádherný výhled na Vltavu a na její okolí.“

Další možností je zamířit směrem na Roztoky. A do Tichého údolí. „To je taková moje srdcová záležitost. Když jsme začali bydlet ve Velkých Přílepech, nutil mě tam trenér chodit běhat a mně se tehdy nechtělo. Ale dnes si tam moc ráda chodím vyčistit hlavu. Jde se tam lesem podél potůčku a navíc jsou tam kousek příjemné hospůdky s fantastickými domácími koláči,“ usmívá se atletka.

Proč je jejím dalším zamilovaným místem České středohoří a proč v sousedních Horoměřicích založila před lety Mateřskou školku Sportík, se dozvíte při poslechu záznamu celého pořadu.

Spustit audio